Varkenshouderij

Nieuws 5480 x bekeken 6 reacties

DPP stopt 8 euro van toeslag in biggenprijs

Doetinchem - De DPP-noteringscommissie stopt begin 2013 8 euro van de toeslag in haar basisprijs voor biggen. Bovendien gaat het standaardgewicht voor die notering van 23 naar 25 kilo.

Daardoor stijgt de DPP-notering afgezien van de marktontwikkeling nog eens met ruim €1,50 per stuk. Daardoor stijgt de totale DPP-biggenprijs zonder marktmutatie volgende week met zo'n €9,50 per stuk.

De toeslagen voor zwaardere biggen luidden vanaf volgende week als volgt bij de DPP: 80 cent voor 25 tot 28 kilo, 60 cent voor 27 tot 30 kilo en 40 cent voor biggen een gewicht boven 30 kilo.

"Een gewicht van 25 kilo sluit beter aan bij de markt dan 23 kilo. Duitse afnemers rekenen ook met een standaardgewicht van 25 kilo", legt DPP-manager Benny ten Thije uit.

Laatste reacties

 • Roelof Bloo

  Goede zaak dat de prijs wordt aangepast. Maar wie of wat is DPP eigenlijk nog?
  Vroeger leverden de gezamelijke handelaren de DPP-prijs. Dit is al lang niet meer het geval. Volgens mij wordt de DPP-prijs tegenwoordig gemaakt door Select-Porc. Dit is is een dochter van Varkenshandel Dijk.....

 • Snel

  geeft te denken!!!

 • kbg

  nu we het toch over de duitse markt hebben m.b.t. gewicht zullen we dan ook niet eens beter naar de duitse prijs kijken (noord west) Het is toch te gek voor woorden dat er zulke grote verschillen tussen de duitse en nederlandse prijzen zijn.

 • evanderpasch1

  toch zo gek nog niet die nvv biggenprijs

 • Cees Oostrom.

  Kijk ook even naar het verschil tussen Nederlandse biggen en Duitse biggen en varkenshouders. De mentaliteit van de Nederlandse varkenshouders is echt anders, hier moet alles er maar tussendoor. In Duitsland is het 100% goed of het is een slachtbig Ook willen ze in Duitsland biggen hebben van 25 tot 30 kg. de Nederlandse vermeerderaar kan ze amper tot 23 kg. houden, als ze een dag opgeschoven worden staan ze al in brand.

 • koenschutte

  Ben zelf varkenshouder in Duitsland. Kan hierbij wat noemen over onze ervaring. Daar kan iedereen zijn eigen mening over vormen. Natuurlijk lijkt de weser ems notering interessant, maar onderschat de mentaliteit van de Duitse mester niet. Omdat we ook zelf mesten kunnen we onze afnemer alleen topmateriaal geven. Dit is een vereiste. De handel loopt dan soepel. We doen alles om 100% topbiggen te hebben in de kraamstal en opfok. Maar het blijft levend spul dus dat lukt nu eenmaal niet altijd. Hoeveel energie we er ook ten alle tijden in steken.
  Iedere Nederlander is om te leveren aan DE op de weser ems. Wel bereid zijn om gelijkmatige koppels te leveren, van de juiste genetica en liever 32 als 28 kg. Verder 0,0% bijterij waar dan ook aan lichaam. Bij koud weer een weekje doorschuiven omdat de mester niet wil stoken moet je ook accepteren (wachtend op warmer weer).
  Verder is onze ervaring een normale stabiele toeslag. Dan veranderd deze ook niet door het jaar. Minstens 5 biggenplekken per zeug op 0,35m2 en bijvoorbeeld geen 3,5 op 0,25m2. Anders gaat het waarschijnlijk niet werken op langere termijn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.