Varkenshouderij

Nieuws 4271 x bekeken 6 reacties

Controle luchtwassers vanachter de computer

Schaijk - Razzia's worden ze onder Brabantse boeren al genoemd: controles van overheid en politie op luchtwassers. Maar het fysieke bezoek van het gezag is binnenkort minder of niet meer nodig. Controleurs kunnen vanachter hun bureau bij steeds meer veehouders zien of de luchtwasser goed werkt en de stank en uitstoot uit de stal beperkt.

Ook blijft historische informatie bewaard. Eventueel kan zelfs de buurman inloggen om te kijken of de luchtwasser werkt. Luchtwassers zuiveren lucht uit de stal van ammoniak en geur. Het is een heet onderwerp op het Brabantse platteland nadat de provincie in september de resultaten van controles uit de afgelopen jaren bekend had gemaakt. Bij 56 bedrijven werden ernstige overtredingen geconstateerd: luchtwassers waren er niet, werkten niet of onvoldoende. Hardleerse boeren kregen een week later de politie op bezoek. Het RIVM heeft becijferd dat door slechte naleving slechts de helft van de mogelijke ammoniakreductie wordt gehaald.

Vanaf 1 januari moeten alle nieuwe luchtwassers zijn uitgevoerd met een digitaal systeem dat de veehouder informeert over bijvoorbeeld uitstoot en energieverbruik. De boer kan op zijn telefoon of tablet precies de resultaten zien en een alarm krijgen als het systeem uitvalt.

Goedwillende veehouders laten de controleur meekijken en overwegen om ook de buren een inlogcode te geven, zegt directeur Maurice Ortmans van leverancier Inno. Ortmans kan niet eens goed verklaren waarom de 'rotte appels' onder de boeren hun luchtwassers uitzetten. Financieel voordeel levert het volgens hem nauwelijks op.

Een van de veehouders die al werkt met een digitaal volgsysteem is de Schaijkse varkenshouder Ton van Gerwe. Hij investeerde 300.000 euro in vijf luchtwassers voor vijf stallen met in totaal 5.000 vleesvarkens, een megabedrijf in de volksmond. Hij zou het niet erg vinden om de buren te laten meekijken. "Ik wil geen gesodemieter met de buurt.''

Ortmans schat dat op dit moment een derde van de bedrijven al continu van afstand kan worden gecontroleerd. Het systeem is vanaf 2016 verplicht voor elke veehouder.

Laatste reacties

 • Bison

  Het schijnt dat de Gestapo steeds meer macht krijgt daar!.
  Ze moeten eigenlijk hoognodig een 'Bullshit' wasser installeren op elk overheids gebouw en er een sirene opzetten voor als het filter dichtzit.

  De sirene zal wel weinig uit wezen.LOL

 • bankivahoen

  Het komt nog zover dat een boer vogelvrij verklaard wordt!Het is in en intriest gesteld met dit land! Keihard werkende mensen die een zo goedkoop mogelijk pakket voedsel willen samenstellen worden zo het land uitgejaagd! Het wordt steeds gekker,hoe gaat dit aflopen? Niemand maar dan ook niemand lijkt dit tij te kunnen keren.Dit is een school voorbeeld hoe een land afglijdt naar een onmenselijke samenleving! Hier moet men maar eens goed over nadenken!

 • Tessa Knots

  In welke andere sector zou zoiets geaccepteerd worden ? Controle vanuit de ambtenaarsstoel, het idee alleen al !

 • Hogman1

  De sector heeft alles toch altijd geaccepteerd .Diertransport 24 uur van te voren aangemeld ,strontkar met de GPS gecontroleerd .Luchtwasser vanaf 2013 digitaal gecontroleerd en in 2014 elke boer een elektronisch enkelband ?
  Mooie is wel dat je hele volkstammen aan de vreet houdt ... Spijtig is wel dat je al die kosten dan weer zelf moet betalen.

 • minasblunders1

  Tja Hogman, dat krijg je als je geen belangenbehartiger meer hebt.

 • ikkethuis

  Hogman, haha,als ik mocht kiezen, had ik liever een enkelbandje, en niet al die misere aan mijn kop en gewoon een uitkering.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.