Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Beren afleveren is een kwestie van rekenen

Wageningen - Vleesvarkenshouders die beren en zeugjes mesten moeten hun beren globaal genomen in één keer vaker afleveren om de afdeling leeg te krijgen, dan bij het mesten van borgen en zeugjes.

Deze conclusie is te trekken uit een presentatie van Coen van Wagenberg van LEI, onderdeel van WUR tijdens een bijeenkomst van VarkensNET voor erfbegeleiders. De belangrijkste oorzaak voor deze extra levering is het nauwere aflevertraject voor beren zonder gewichtskorting ten opzichte van beren. De gemiddelde gewichtskorting op verschillende bedrijven varieert tussen €0,60 en €4,50 per varken, zo blijkt uit een LEI-rapport. Het verschil in gewichtskorting kan dus 12 euro per plaats per jaar bedragen. Door de beren te wegen is de gewichtskorting te beperken. "Zonder goede afleverstrategie kunnen de financiële voordelen van het mesten van beren al voor een groot deel wegvallen", aldus Van Wagenberg.
Een belangrijk aspect bij het mesten van beren is hoe de agressie in de hand gehouden kan worden na het leveren van de eerste beren uit een hok. Rangordegevechten en agressief gedrag resulteren in stilstand in groei.
Tijdens dezelfde bijeenkomst haalde André Klemans, bedrijfsadviseur bij Abab Consultants bv, het belang van de bezettingsgraad op het financieel resultaat aan bij het mesten van beren. Door het vaker afleveren van beren ten opzichte van borgen ontstaat een lagere bezettingsgraad. "Een 2 procent lagere bezettingsgraad roomt het voordeel van beren mesten al snel behoorlijk af", aldus Klemans. Het gescheiden kunnen opleggen van beren en zeugjes per afdeling verhoogt de bezettingsgraad.

Laatste reacties

  • John*

    wat zegt nu bezettingsgraad? ik weet zeker dat er bedrijven zijn die meer saldo draaien met een bezettingsgraad van 90% dan bedrijven met 99%... aantal afgeleverde kilo's per m2 telt. stel beide bedrijven leveren 380 kg varken af. beide bedrijven doen dat met biggen 25 kg. wie houd er meer over? het bedrijf met 90% bezetting of het bedrijf met 99% bezetting? Stel het bedrijf van 90% bezetting heeft 80% van de varkens in het optimale gewichts traject en het bedrijf met 99% maar 60%.

  • b.j.sloetjes1

    Je kunt ook eerst navragen wat de beren mogen wegen, dit verschilt per slachterij.

Of registreer je om te kunnen reageren.