Varkenshouderij

Nieuws 2902 x bekeken 7 reactieslaatste update:15 nov 2012

Voerwinst tot nu toe 669 euro per zeug

Oirschot - De voerwinst bedraagt in oktober 506 euro per gemiddeld aanwezige zeug, exclusief btw. Daarmee komt de cumulatieve voerwinst voor 2012 tot en met oktober uit op 669 euro per zeug.

Dat becijfert FarmAdvies op basis van boekhoudrapporten van klanten, markt- en LEI-cijfers. De voerwinst ligt tot nu toe hoger dan de 484 euro per zeug die KWIN hanteert. Erik van der Hijden, directeur van FarmAdvies, spreekt daarom van een goed en bovengemiddeld jaar voor het gemiddelde varkensbedrijf. Zeugenhouders hadden in 2011 gemiddeld een ondergemiddeld jaar met een voerwinst van 371 euro. In 2010 en 2009 lag de voerwinst met respectievelijk 503 euro en 586 euro boven de norm uit KWIN.

Bij de vleesvarkens is de voerwinst in oktober 118 euro per gemiddeld aanwezig varken. Cumulatief voor 2012 bedraagt deze 75 euro en ligt daarmee op de norm uit KWIN. In 2011 was de gemiddelde voerwinst 73 euro en in 2010 lag die op 75 euro. Inclusief 2012 liggen de laatste vier jaren net onder de KWIN-norm. De hoge voerprijzen drukken vooral bij de vleesvarkens dit jaar hard door op de economische cijfers.

Van der Hijden benadrukt dat het gemiddelde cijfers zijn en er in de praktijk grote verschillen bestaan tussen economische prestaties van varkensbedrijven. Bovendien leiden onder andere investeringen en het verdere kostenpatroon tot grote inkomensverschillen.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • stiems2

  Rene: in de kop staat 699 euro per zeug, in het artikel staat 669 euro. Wat moet het zijn? (het is en blijft natuurlijk ver bovengemiddeld :))

 • Jonas Brabant

  ben jij een vermeerderaar stiems2???? Zo blij met een bovengemiddeld jaar van jaren verlies?

 • John*

  tja en hier 130% van draaien, dan zit je er warmpjes bij! ook in de voorgaande jaren.

 • Jonas Brabant

  ja, we weten inmiddels dat jij een bovengemiddelde varkensboer bent John* (of tóch geen varkensboer???)

 • brabantsduitserke

  ik snap hier niks van, wat zegt voerwinst toch helemaal geen fuck. bij ons draait
  het om winst . dat is toch dat wat overblijft na aftrek van alle kosten incl een arbeidsvergoeding en aftrek van inkomstenbelasting.wie kan mij dit toch eens uitleggen waarom jullie alsmaar praten over voerwinst naar mijn inziens kan je hier
  alleen maar aan zien of je een goede varkensboer bent en wat er over blijft voor de bank en andere parasieten . dit zegt toch helemaal niets over een goed economisch beleid dat je voeren moet als ondernemer. we doen het toch voor onszelf

 • renestevens1

  Stiems2, in de tekst staat 669 euro, dat is het correcte bedrag.

 • stiems2

  Sommigen willen gewoon altijd klagen of zeiken....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.