Varkenshouderij

Nieuws 1374 x bekeken 1 reactielaatste update:21 nov 2012

Verplichte verordening voerspoor gaat door

Barneveld - De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) wil niet dat varkenshouders middels een verordening verplicht worden om het fosfaatoverschot in de Nederlandse landbouw te verlagen. Toch gaat de verordening er komen.

De verplichte verordening wordt onderdeel van het ‘Voerspoor’, een akkoord dat in 2010 door LTO Nederland en Nevedi is bereikt over het sturen en verlagen van fosfaatproductie via diervoeders. Deelname aan het voerspoor is nu nog vrijwillig maar vanaf 1 januari 2013 wordt er een verplichte verordening ingesteld die momenteel wordt opgesteld door het Productschap voor Diervoeders (PDV).
Wyno Zwanenburg, voorzitter van de NVV, heeft moeite met het verplichte karakter van de verordening. “De varkenshouderij heeft het bovendien druk met andere zaken zoals de verplichte groepshuisvesting en het verlagen van antibiotica. Oplossing voor het fosfaatoverschot moet je zoeken in mestverwerking en export van fosfaat, niet in het voer”, aldus Zwanenburg.
Volgens Han Swinkels, projectleider ‘Voerspoor’ is deze verordening nodig omdat er in de varkenshouderij geen prikkels zijn om te sturen op een fosfaatbenutting. Dit in tegenstelling tot in de rundveehouderij waar minder fosfaat in de mest betekent dat er meer mest op eigen land kan worden uitgereden. Voor de zeugenhouderij geldt een minimale fosfaat (P)-benutting van 37 procent. Voor vleesvarkenshouders een minimale P-benutting van 40 procent. “Met de verordening willen we varkenshouders die hier onder zitten aansporen om het beter te doen. Vergelijk het maar met het uitrol van het antibioticabeleid waarbij grootverbruikers tot actie worden aangezet. We hebben de steun van NVV hierbij wel nodig”, aldus Swinkels.
In de vergadering van het PDV in maart 2013 wordt de verordening officieel van kracht gemaakt. Het is dan de bedoeling dat het met terugwerkende kracht per 1 januari  2013 in zal gaan.

Eén reactie

  • bertes

    antibiotica reduktie en fosfaat reduktie. dit samen; daar zal de gezonheid ook wel een reduktie krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.