Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Verdaas: 2 procent zeugenhouders voldoet niet tijdig aan groepshuisvesting

Den Haag - 2 procent van de zeugenbedrijven voldoet per 1 januari 2013 niet aan de verplichte groepshuisvesting voor zeugen. Dat verwacht staatssecretaris Co Verdaas van landbouw.

88 procent van de zeugenhouders heeft aangegeven in zijn geheel of gedeeltelijk te voldoen aan de verplichte groepshuisvesting voor zeugen. 12 procent van de bedrijven voldoet op dit moment nog niet. “Naar verwachting voldoet 1 januari 2013 93 procent van de Nederlandse zeugenbedrijven aan de verplichte groepshuisvesting. 5 procent van de bedrijven stopt en de overige 2 procent voldoet niet”, schrijft het ministerie in een brief aan de Tweede Kamer. De NVWA is inmiddels begonnen met pre-inspecties bij zeugenbedrijven. Controles richten zich vooral op bedrijven die hebben aangegeven nog niet te zijn overgeschakeld.

In september heeft het ministerie van landbouw een gesprek gehad met LTO Nederland en de varkenshoudersvakbond NVV over de omschakeling naar groepshuisvesting. Bij dat gesprek heeft het ministerie toegezegd om met gemeenten en provincies in gesprek te gaan om lopende vergunningprocedures te versnellen. “Deze actie heeft in ieder geval geleid tot verhoogde aandacht bij provincies en gemeenten en de afronding van diverse dossiers”, aldus Verdaas.

Bedrijven die op 1 januari niet voldoen aan de verplichte groepshuisvesting krijgen een last onder dwangsom opgelegd. “Nederland houdt vast aan de deadline van 1 januari 2013”, aldus Verdaas. Hij geeft hiermee geen speelruimte voor de bedrijven die de norm niet tijdig zullen halen.

Laatste reacties

  • Snel

    kijk `ns in spanje,zit de helft nog niet in de groep, wij maar geloven dat ze de deadline halen.Mooi gek

  • detelg1

    Sinterklaas is geloofwaardiger. Haha

Of registreer je om te kunnen reageren.