Varkenshouderij

Nieuws 2185 x bekeken

Varkenspest bij wilde zwijnen in Letland

Den Haag - In Letland is klassieke varkenspest aangetroffen bij twee wilde zwijnen die zijn geschoten in het zuiden van Letland, in het grensgebied met Wit-Rusland. In de regio worden varkensbedrijven onderzocht op het virus. Ook wordt het epidemiologisch onderzoek onder wilde zwijnen voortgezet.

Voor vrachtwagens die evenhoevigen hebben getransporteerd, zoals varkens, schapen en runderen, en afkomstig zijn uit Letland geldt een verplichte dubbele reiniging en ontsmetting in verband met de uitbraak van varkenspest.

De afgelopen maanden zijn er volgens de voedselautoriteit NVWA geen varkenstransporten tussen Nederland en Letland geweest. Wel zijn er transporten van runderen en schapen geweest. Ook is er een reizend circus vanuit Letland naar Nederland gereisd. Alle transporten waren niet afkomstig uit de regio Kraslava, waar de geïnfecteerde wilde zwijnen zijn aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.