Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Van Rooi introduceert duurzaamheidsscore

Wageningen - LEI Wageningen UR heeft in opdracht van Van Rooi Meat een duurzaamheidsscore voor varkensbedrijven ontwikkeld. Varkenshouders krijgen hiermee een handvat om de duurzaamheid in de bedrijfsvoering integraal te vergelijken en te verbeteren.

De duurzaamheidsscore gaat uit van vier componenten: Pig (diergezondheid en –welzijn), Planet (milieu), Profit (economie) en People (arbeids- en omgevingsfactoren). De methodiek is gebaseerd op een beperkt aantal variabelen dat door varkenshouders relatief eenvoudig te verzamelen is. Per component kan een score tussen de 0 en 9 worden gehaald. “Het doel van de duurzaamheidsscore is varkenshouders inzicht te geven in de verschillende bedrijfsaspecten. De uitslag kan worden gebruikt om duurzaamheidsprestaties op bepaalde onderdelen gericht te verbeteren”, aldus het LEI.
Volgens Mark van Rooi, directeur van Van Rooi Meat, is het noodzakelijk dat slachterijen werken aan verdere verduurzaming van het vlees. “Wij hebben dat handen en voeten gegeven door middel van de duurzaamheidsscore. Met zo’n score pak je alle zaken mee die bepalen of iets duurzaam is. Het Beter Leven Kenmerk kijkt bijvoorbeeld alleen naar de dierenwelzijnseisen. Maar het gaat om het totaalplaatje”, aldus Van Rooi.
Uit een berekening van de duurzaamheidsscore op zeven toeleveranciers van Van Rooi bleek dat de totaalscores per bedrijf variëren tussen 11,6 en 19,3 punten bij de zeugen. Bij vleesvarkens varieert dit tussen 10,6 en 19,7.
Op dit moment wordt de duurzaamheidsscore nog enkel intern door de slachterij gebruikt. Elke week komen er steeds meer bedrijven bij die als klant van Van Rooi de duurzaamheidsscore krijgen. “Wat betreft de meerprijs die klanten krijgen als ze hoger scoren is nog niets concreet. Maar zeker is wel dat als er essentiële punten bijkomen in de score, bijvoorbeeld voor het antibioticagebruik, dat er dan meer voor het vlees wordt betaald”, zegt Van Rooi.

Laatste reacties

  • boerkebrabant

    ik hoop dat een belangrijk punt word in de duurzaamheidsscore, het in leven laten van de varkensboeren door een prijs te betalen die boven de kostprijs ligt

  • John*

    in ieder geval alle boeren die overal een dikke voldoende scoren alvast de kostprijs te gaan betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.