Varkenshouderij

Nieuws 13 reacties

Uitloopzeugen hebben beter immuunsysteem

Hannover - Zeugen die in de buitenlucht worden gehouden hebben een beter ontwikkeld immuniteitssysteem dan zeugen die alleen maar binnen zitten. Die conclusie hebben onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen in het Verenigd Koninkrijk getrokken.

De resultaten werden in Hannover op een symposium gepresenteerd. De onderzoekers denken dat het verschil vooral te danken is aan het contact dat dieren die buiten worden gehouden hebben met de bodem. De darmen raken besmet met goede en slechte bacteriën en microflora en dat doet een groter beroep op het immuunsysteem.

Laatste reacties

 • bertes

  zelf de dierenbescherming wil dat de dieren binnen blijven.
  wel een uitloop dat lijkt, dat ze naar buiten gaan. de rede. omdat ze bang zijn. dat de vogels op hun neus poept. en dan kunnen de varkens ziek worden. een ziek varken is niet diervriendeljk.
  daarom krijgt proefbedrijf sterksel drie sterren met een systeem dat lijkt, dat de varkens naar buiten gaan.
  zo ook de rondeel stal. die kippen komen ook niet echt buiten. maar de consument denkt van wel

 • l coumans

  en daar draait het om beste Adel, hoe hou ik de consument voor de gek

 • Bison

  En voor zo iets voordehand liggend moeten ze een studie doen?

 • l coumans

  ja Bison het budget moest zeker nog op in 2012

 • Bison

  Gewoon werkverschaffing Coumans.
  Ze kunnen die knapen beter de bermen langs de wegen laten schoonhouden,...doen ze tenminste nog iets nuttigs on taxpayers dime.

 • zanden

  @Bison, ja voor zo iets voordehand liggend moeten ze tegenwoordig eerst weer een studie doen om te bewijzen wat wij met zijn allen met ons boerenverstand eigenlijk behoren te weten, namelijk dat dieren, die je hun natuurlijke omgeving onthoudt, frisse buitenlucht, zonlicht ( bron voor vitamine D3) en een natuurlijk dag-en nachtritme onthoudt, kwetsbaar worden, gestresst raken en vatbaar worden voor ziektes. Maar aan de reacties hierboven maak ik slechts op: zij dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was

 • hvr

  @zanden: :-)
  maar eigenlijk heel treurig natuurlijk.

 • awknop

  En toch denk ik dat het goed is dat het nu echt vastgesteld is. Hoewel gezond boerenverstand een fantastisch hulpmiddel is, zitten er toch hier en daar wat aannames in en zoals we weten 'assumption is the mother of all fuck-ups' Dus even vaststellen dat het helemaal klopt is dan wel zo handig.

 • W Geverink

  Het varken bouwd meer weerstand op omdat het buiten meer ziektes,kwalen en parasieten moet afvechten die binnen minder of niet voorhanden zijn. Het ligt er dus aan of je aan het verhaal een positieve of negatieve draai wil geven.

 • zanden

  @w.geverink, Varkens voelen zich buiten prettiger, leven dan meer naar hun natuur en hebben dan geen last meer van stress en hebben dan een betere weerstand. Dat was nou juist onderzocht en vastgesteld. Dan moet u dit niet weer gaan omdraaien. Juist binnen moeten ze vechten tegen ziektes en kwalen, omdat ze vanwege de stress hun weerstand verliezen. Waarom wordt er anders zoveel antibiotica gebruikt? Inderdaad, omdat ze juist binnen ziek, zwak en misselijk worden. Overal bevinden zich altijd miljoenen bacterien, parasieten etc, binnen én buiten. Die zijn niet de veroorzakers, want bij voldoende weerstand wordt een dier gewoon niet ziek.

 • Lie

  @ zanden In zeugen wordt eigenlijk geen antibiotica gebruikt.
  Er wordt hier beweerd dat er in de bodem goede en slechte bacterien zitten die ervoor zorgen dat daardoor het immuunsysteem wordt gestimuleerd.
  De gangbare varkenshouderij houdt van schoonmaken en goede hygiene, net als in vele huishoudens worden antibacteriele middelen veelvuldig gebruikt en zo komt de zeug bijna niet meer in aanraking met bacterien en wordt het immuunsysteem minder gestimuleert. Dat wordt ook gezien als een van de mogelijke redenen dat er tegenwoordig meer allergie voorkomt bij kinderen en dat het immuunsysteem te sterk reageert op sommige allergenen.

 • alco1

  @ Zanden, waar heb jij je kennis vandaan, of praat je met een grote fantasie als een varken zonder kop. Grotere koppels buiten geeft veel haantjes gedrag, dus meer stress.

 • W Geverink

  Zanden ik heb jarenlang met zowel zeugen als vleesvarkens buiten gewerkt. Gemiddeld genomen zijn zeugen hier buiten niet beter af en de resultaten zijn veel slechter maar men deed het omdat het goedkoop was. Bij de vleesvarkens werden de biggen voordat ze naar buiten gingen geent tegen vlekziekte. Het woord stress wordt in het hele stuk niet genoemd maar stress dat hebben ze buiten ook genoeg.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.