Varkenshouderij

Nieuws 2016 x bekeken 4 reacties

Topigs ontwikkelt nieuw kengetal

Berlijn - Het fokkerijbedrijf Topigs heeft een nieuw managementkengetal ontwikkeld. Het kengetal is donderdag gepresenteerd door technisch directeur Hans Olijslagers van Topigs tijdens het World Pork Event in Berlijn.

De zogenoemde Total Feed Efficiency is een kengetal waarmee de varkenshouder meer inzicht krijgt in de voerefficiëntie en voerkosten van de vleesvarkens. Hierdoor kan de varkenshouder beter optimaliseren. De Total Feed Efficiency wordt berekend als de jaarlijks verbruikte voerhoeveelheid gedeeld door de jaarlijkse productie van varkens, uitgedrukt als levend slachtgewicht.
Het kengetal wordt onder meer beïnvloed door de voerconversie, de biggenproductie en de sterfte van biggen en vleesvarkens. Topigs heeft een TFE-calculator ontwikkeld waarmee varkenshouders aan de slag kunnen.

Laatste reacties

 • W Geverink

  Hier in Canada wordt dat overall herd feed conversion genoemd en is al tientallen jaren een belangrijk kengetal op gesloten bedrijven.

 • John*

  hmm dan moeten de stal balansen wel heel goed in beeld zijn om hier een betrouwbaarcijfer uit te halen.

 • John*

  rendement per kg voer og rendement per euro voer is zeker zo interessant om een goede vergelijking te maken. dan neem je ook de zaken als stal, financiering en arbeid mee.

 • W Geverink

  Als je graan per ton aankoopt en het voer voor de verschillende groepen niet op gewicht maar op volume maakt, is het nattevingerwerk van hoeveel voer er naar de verschillende diergroepen gaat. Een VC voor het hele bedrijf is wel precies en zijn de totale voerkosten per kg vleesvarken levend en geslacht makkelijk te berekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.