Varkenshouderij

Nieuws 24 reactieslaatste update:21 nov 2012

PvdD wil opheldering over financiering megastallen Roemenië

Den Haag – De Europese steun aan het grootschalige varkensbedrijf van Smithfield in Roemenië is hectaretoeslag die in alle lidstaten worden uitbetaald.

Dat schrijft staatssecretaris Co Verdaas van landbouw in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren. Deze partij vindt het ongewenst dat met Europees belastinggeld grootschalige veehouderijbedrijven, ook nog van een Amerikaanse investeerder, worden gesteund.

Verdaas wijst erop dat het bedrijf naast een varkensbedrijf ook gronden heeft aangekocht om hierop voergewassen voor de varkens te teken. De 600.000 euro steun die het bedrijf krijgt is volgens Verdaas een optelsom van de hectarepremies. Smithfield is sinds 2004 actief als varkensproducent in Roemenië.

Laatste reacties

 • kleitokkers

  Roemenië komen daar niet 1 ster kippen vandaan ja die zullen daar wel grootschalig lijken.

 • Nines

  ik wil graag opheldering over de steun aan Wakker Dier en Partij voor de Dieren. Hoe kunnen ze anders zoveel reclame maken?

 • BrabantsBoerenverstand

  Buiten WD en de PvdD vraag ik mezelf als boer ook af waarom deze subsidie is gegeven. Denk dat alleen de aandeelhouders en directeuren er rijker van werden, en als voorbeeld kunnen de bedrijven van Smithfields ook niet dienen.

 • Larkens

  Van de € 1,4 miljoen aan totale baten van Wakker Dier in 2011, is 83% afkomstig van donaties (er zijn rond de 25.500 donateurs). Overige inkomsten zijn vooral nalatenschappen (11%) en schenkingen (3%) (wikipedia)

 • bertes

  ik hoorde dat er in gelderland al een vergunning is gegeven voor een bedrijf met een miljoen kippen EN 100.000 varkens gesloten. met slachten en verwerken.

 • John*

  Precies zoals esther het zegt: deze subsidies zijn nodig om te investeren in financieel risicovolle delen van de eu. En dan is het zeker prettig als ondernemeningen buiten de eu dat doen. Waarom nu kan een europeaan ook zijn vermogen kan investeren in EU en hebben we economische groei gecreeerd.

 • drikhend

  Het gaat tenslotte allemaal om geld . Werkgelegenheid , goedkoop voedsel en rijke lui die daarnaast hun zakken goed vullen . Jaag de boeren maar het land uit door eisen te stellen die een kostprijs heeft die dicht bij of boven de opbrengst prijs licht . De burger wil als je het mag geloven al deze milieu en dierwelzijn eisen . En wil daar voor betalen volgens hun spreekbuis . maar koop gedrag geeft aan dat prijs eerst komt en dan de rest .Hier alles duur maken en weg jagen om geld te geven om elders onder de barbaarse methode van vroeger goedkoop voedsel voor ons te produceren . Dit onder mom van hulp voor opkomende landen .Wat denk je dat met de nertsen gaat gebeuren ? .

 • w.lammersen1

  ze moet naar Roemenie gaan voor opheldering , krijgt ze te maken met mensen die denk ik iets minder met haar gekwaak te maken hebben .

 • John*

  Net even de documentaire teruggekeken. Mijn gevoel zegt dat daar de lokale boeren omvallen doordat de extra kosten van de eu regelgeving die een flinke kostprijsverhoging opgelevert heeft. Door de manier van produceren van smithfield wordt deze kostprijsstijging weer ongedaan gemaakt en heeft de roemeense burger nog steeds vlees voor hetzelfde geld. en dat hebben ze dus met 3 cent per burger gerealiseerd.

 • zanden

  Na het zien van de betreffende uitzending was mijn conclusie: nietsontziend wordt de kleinschalige manier van boeren, die daar onderdeel is van hun cultuur, weggedrukt. En de naaste omgeving krijgt letterlijk stank voor dank van deze gigabedrijven. Nieuw kolonialisme. 20% van de agrarische bedrijven in Europa krijgt 80% van de EU-subsidies. Een volstrekt onrechtvaardige verdeling rten opzichte van kleien bedrijven. Ook in Nederland.

 • John*

  de kleine boer wordt door regelgeving van de markt gedrukt niet door de bedrijven van smithfield. De kleine boer kan per dier evenveel subsidie krijgen als smithfield. maar dan nog is er geen vermogen om de rest te betalen. Productie kosten stijgen > varkensproductie krijgt subsidie > kleine boer kan/wil niet investeren > er komt ruimte voor buitelandse ondernemers met vermogen. De boeren hadden uiteindelijk toch het loodje gelegd omdat vlees uit het buitenland importeren goeiekoper is!

 • John*

  zelfde speelt trouwens ook al jaren in nederland. door kostprijsverhogende regelgeving vallen de kleinere bedrijven af en de productie wordt opgevangen door moderne opgeschaalde bedrijven met een lage kostprijs. Minder regels en de kleine bedrijven blijven overeind.

 • Elevage

  het blijft verbazingwekkend dat hier een enorme aversie is tegen de mega-stallen (van welke grote dan ook) en dat er in Roemenië geld wordt besteedt om ze op te bouwen. En dan is dat dus ook geld uit Nederland. Aan de ene kant worden de boeren afgeknuppeld en aan de andere kant gaat het geld met bakken het land uit. Idioot.
  Kan de subsidie gelijk deze kant op komen, dan weten we ook zeker dat de produktiemethodes correct zijn. En houden we hier ook een boterham!

 • Erik Bouwmeester

  Ik heb niets met of tegen Smithfield, maar ik ken de situatie in Roemenie redelijk goed. De feiten die de VPRO aanhaalde in de uitzending zijn niet juist en tendentieus. Smithfield heeft ooit het failliete megabedrijf ComTim gekocht. De produktie is gehalveerd. Dus het stink niet meer dan voorheen. Iedere varkensproducent in Roemenie heeft evenveel recht op subsidie. Ook heeft Smithfield niet de varkenspest veroorzaakt maar was slachtoffer enz enz.
  De VPRO brengt indirect de totale varkenshouderij in diskrediet. Ook de Nederlandse. Laten ze eerst beginnen met de feiten en achtergronden eerlijk weer te geven.

 • Vegan

  Weg met alle subsidies. Waarom moet ik via de belastingen meebetalen aan dierenleed in Roemenië? Mijn bedrijf krijgt toch ook geen subsidie en ik moet er hard voor werken.
  Go Vegan!

 • Mels

  Vegan,wat mij betreft heb je 100% gelijk,al is het hebben ervan maar een deel,je moet het krijgen.

 • agratax2

  Ik heb niets tegen ondersteuning van ondernemers die in risico volle landen willen investeren om de economie aan te jagen. Ik heb wel bezwaar tegen subsidie aan buiten Europese bedrijven die ook nog eens in staat zijn om lang genoeg tegen bodem prijzen te verkopen, totdat de lokale concurrenten om gevallen zijn. Smithfield schroomt echt niet om de hele Europese varkensvlees markt naar zich toe te trekken. Wat zouden onze varkensboeren, klein en groot zeggen als morgen Smithfield ter wille van zijn omzet vergroting het nodige vlees op onze markt 'dumpt'. Dit hoeven ze maar een paar maanden tot een jaar vol te houden en onze productie hangt aan de wilgen en Smithfield kan zijn gang gaan.

 • trekker123

  Denk dat ze in Roemenië blij zijn dat er buitenlanders in het land investeren. Zou wel eens willen weten hoe blij we zijn als we horen dat in Roemenië met Europees geld boertjes met 20 varkens en 3 koeien kunstmatig overeind worden gehouden. Kreeg tijdens de uitzending de indruk dat de Roemenen er zelf wel mee konden leven trouwens en zich realiseerden dat de tijd van de Anton Pieck boerderijtjes ook daar voorbij gaat.

 • info258

  Smitfield heeft de hele keten in handen in eigen land. Ieder onderdeel in het bedrijf wordt niet appart bekeken. Als men op de varkens geld toe legt wordt dat elders in de keten weer verdiend. Als ze heel europa gaan veroveren betekend dat uiteindelijk het einde voor boeren, retailers en winkelketens. (Betere organsatie?)
  Prettig vooruitzicht!!!

 • The Hulk

  In Hongarije gebeurd al voor de eenmaking met europa net hetzelfde , grote profiteurs (zelfs sommige die niets te maken hebben met landbouw) graaien de eu subsidiekassas leeg om grote onrealistische projecten te ontwikkelen , al deze investeringen zijn ten dode opgeschreven dat zien we nu al in Hongarije. Als de economie niet mee wil kan je zoveel melk als varkensvlees produceren als de prijs niet me wil geraak je er me subsidieondersteunde projectontwikkelingen ook niet uit.

 • The Hulk

  vervolg: Onlangs zag ik de opening op TV van zo een megamelkveebedrijf in H eigendom van een bankeigenaar een echte profiteur, MAAR welk internationaal agro-maffiagezelschap daar op de eerste rij zat ... . Ik wist het al door vermoeden , het werd enkel nu bevestigd.Ik schrijf geen blogs meer om reden we het met veel bloggers niet eens zijn mee de huidige redactie . Maar omtrend die overgesubsideerde mallafiede inplantingen in Oost Eu is heel wat te schrijven ... .

 • joannes

  The Hulk, die beweging is algemeen in het ¨moderne EU¨, de rijke landen willen graag open grenzen onder aanbeveling van de multinationals die groter willen groeien en in ruil moeten er ¨ontwikkelings gelden¨, subsidies, worden geruild! Maar in die relatief arme landen is geen infrastructuur en geen kennis dus wanneer dat geld afkomt moet het via ¨vrienden¨ worden geïnvesteerd zoals bedoeld. En dat nodigt de corruptie uit en de nodige ondeskundigheid! Politieke partijen daar veranderen in vriendenclubs die elkaar de bal toespelen. En denk je dat Brussel controleert? Nee dus; zij hebben het meeste belang bij deze transferencies met hun hoge salarissen en onkosten toeslagen. Alles betaald via belasting heffingen bij de burgers die via via bij internationale aandeelhouders van een Heinike, Unilever, Shell, Nestle, Mercedes, BMW, Siemens, enz, enz .. in de zak vallen. Bureaucratie en belastingen zijn de sleutels naar corruptie!

 • agratax2

  The Hulk. Het bedrijf dat jij beschrijft,is geen gezinsbedrijf meer en dus komt het kapitaal (ook) van buiten de landbouw. Niets mis mee maar omdat het een landbouw ondernemen is, heeft het recht op subsidie net als iedere startende onderneming in het voormalige communistische Midden Europa. Laten we wel zijn ik hoor hier niemand klagen over de grootte bedrijven in het voormalige oost Duitsland die vanaf aanvang hectare toeslagen soms een miljoen of meer DM subsidie uit Brussel kregen. Nee het waren in onze ogen nog familie bedrijven opgezet door emigranten uit het westen. Zonder deze steun hadden velen het nooit zover gebracht als ze nu zijn. Hebben we de steunbedragen dan ook voor iedereen of afschaffen voor iedereen. De keuze is aan de nieuwe generatie boeren en politici.

 • sensia

  www.pigbusiness.co.uk/the_film/ bekijk deze film eens. gaat over megastallen in het oostblok.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.