Varkenshouderij

Nieuws 741 x bekeken

Proefproject PRRS op 1 januari van start

Nijkerk - Het proefproject PRRS gaat op 1 januari 2013 van start. Dat heeft de commissie Varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees besloten. Hoe het project zal worden gefinancierd vanaf 2014 is nog niet duidelijk. Dat heeft te maken met de voorgenomen opheffing van het productschap per 2014.

In de loop van 2013 moet duidelijk worden hoe het project vanaf 2014 zal worden voortgezet en hoe de financiering zal worden geregeld. Het doel is om het project vier jaar te laten lopen.

Het project gaat lopen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, en een deel van Flevoland. Zo’n veertig varkenshouderijbedrijven doen er aan mee. Daarnaast worden zeventien bedrijven in het werkgebied gemonitord op PRRS. De betrokken bedrijven zijn donderdagavond en vrijdagochtend op de hoogte gebracht door het PVV. Het project heeft tot doel om de mogelijkheden om PRRS te beheersen en terug te dringen in kaart te brengen.
Aan de voorbereiding van het project is bijna twee jaar gewerkt. Het is opgezet op verzoek van LTO en NVV. PRRS is een ziekte die veel problemen kan veroorzaken bij varkens, met name ook door het optreden van secundaire infecties. Hierdoor ontstaat een hoog antibioticaverbruik. Het PRRS-project moet duidelijkheid geven over de vraag of en hoe de ziekte onder Nederlandse omstandigheden beheersbaar gemaakt kan worden.


Of registreer je om te kunnen reageren.