Varkenshouderij

Nieuws 1014 x bekeken

Proefproject PRRS heeft last van onduidelijkheid rond productschap

Zoetermeer - Het is nog niet helemaal duidelijk of en hoe het proefproject PRRS, waaraan door het Productschap Vee en Vlees de afgelopen twee jaar is gewerkt, van start kan gaan. De reden ligt in de voorgenomen opheffing van het PVV. De Commissie varkenshouderij van het PVV neemt donderdag een besluit over het al dan niet van start gaan van het project dat de komende jaren in de noordelijke provincies moet worden gehouden.

Het proefproject moet vier jaar duren en kost zo’n twee ton per jaar. Door de situatie die is ontstaan rond de productschappen, nu het nieuwe kabinet voornemens is die op te heffen, is er onduidelijkheid over hoe de komende jaren het project moet worden aangestuurd en gefinancierd. Daarover willen de leden van de commissie varkenshouderij zich donderdag in besloten vergadering buigen.

De afgelopen maanden is er gewerkt aan voorlichting en het bezoeken van de betrokken bedrijven die hun deelname aan het project hebben toegezegd. Zo’n veertig bedrijven in de varkensarme gebieden van Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland hebben zich gemeld om mee te doen aan het project.  Het project moet inzicht geven in de vraag of en, zo ja, hoe de PRRS-problematiek op varkensbedrijven beheersbaar valt te maken.

De NVV is in principe positief over het PRRS-project en wil als het enigszins kan er mee van start, meldt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. "We moeten wel met elkaar overeenstemming hebben hoe het project moet worden aangestuurd en welke organisaties daarbij worden betrokken", zo stelt Zwanenburg. Doordat het Productschap in principe verdwijnt valt het platform, waarbinnen alle geledingen die met de vee en vleessector van doen hebben, weg. Het is nog onduidelijk welke taken de overheid overneemt en welke taken van het productschap bij het bedrijfsleven terecht komen.

LTO-voorzitter varkenshouderij Annechien ten Have ziet in de komende opheffing van het PVV geen reden om met de armen over elkaar te gaan zitten. Zij is dus ook positief over het project. Ze verwacht dat er op de één of andere manier toch een collectief orgaan voor de sector, waar alle geledingen met elkaar zaken kunnen doen, zal blijven bestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.