Varkenshouderij

Nieuws 1358 x bekeken 2 reacties

PDV inventariseert kennisknelpunten zink en koper

Den Haag - Er is nog veel onduidelijk over de koper en zinkbehoeften van varkens. Dat blijkt uit een inventariserende notitie van het Productschap Diervoeders. De koper en zinknormen voor de varkensvoeders zijn onderwerp van discussie. Dit omdat koper en zink uit de mest van varkens wordt gezien als belangrijkere factoren bij de vervuiling van het grondwater met deze spore-elementen.

Het Productschap is voorstander van nader onderzoek naar de behoeften van de verschillende categorieën varkens aan koper en zink. Het komende jaar zal Wageningen UR al onderzoek doen naar de koperbehoefte van groeiende biggen. Tot nog toe wordt er gewerkt met hoge kopergehalten in het voer (170 mg/kg) van biggen tot 12 weken, waarna afbouw naar lage gehalten volgt.

Voor zink wordt er tot nu toe gewerkt met een praktijk voedernorm van 80 mg per kilo bij groeiende dieren vanaf 12 weken. De vraag is of een verlaging van die normen mogelijk is zonder de dieren te zwaar te belasten. Zeugenvoeders bevatten 150 mg zink per kilo. Voor de zeugen bestaat de indruk dat de zinkgehalten in het voer invloed hebben op het voorkomen van klauwproblemen. Het productschap wil hiernaar meer onderzoek laten doen. Ook is er nog veel onduidelijk naar de invloed van fytase voor de benutting van zink uit het voer.

Het PDV signaleert dat er nog te veel onbekend is over de absorptie van koper door de dieren. Er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar de kopergehalten in de voeders die minimaal noodzakelijk zijn.

Laatste reacties

  • politiek

    Diep triest als Productschappen Diervoeders de juiste gehaltes van Zink en Koper nog niet in beeld heeft !. Productschappen worden veel teveel gestuurd door het bedrijfsleven !. Hogere gehaltes aan koper en zink werkt ook groeistimulerend bij dieren maar is het inderdaad allemaal wel zo verantwoord en veilig naar milieu en volksgezondheid. Honderden miljoenen dieren praten we over die in Nederland gevoerd worden met gehaltes aan koper en zink in voeders waarvan men gevolgen niet in beeld heeft. Eenzelfde gevolgen ziet men ook bij toevoegingen van (pro)hormonen en antibiotica enz. . Met vele toevoegingen wordt er gewerkt waar nog niet eens op gecontroleerd wordt. Terecht dat Wageningen UR onderzoek doet , alleen is het niet beter als die opdracht gegeven wordt direct al door ministerie. Wie betaald bepaald is een vaststaand feit. Je moet de slager niet zijn eigen vlees laten keuren !.

  • bertes

    toen in 1986 nog 350kg fosfaat per ha ging. kan ik begrijpen dat er ook na verhouding veel koper op het land kwam. dus koper verlagen.
    maar nu, met de 80 kg fosfaat per ha. komt er maar 30m3 mest op. en kan het koper gehalte weer omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.