Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

NVV: varkenshouder moet ketenregie terug krijgen

Barneveld - De leden van het Landelijk Bestuur van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) staan achter het initiatief om meer te gaan samenwerken met de vakgroep Varkenshouderij van LTO-Nederland.

Dat bleekdonderdagavond nop de NVV-vergadering. Aanleiding voor het agendapunt was een brief van zeven varkenshouders die oproepen tot intensievere samenwerking tussen de twee clubs. Ze hebben hiervoor een website gemaakt, eenvarkensgeluid.nu.

Volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is er veel belangstelling om te samenwerking nu verder te gaan vormgeven. "Daarover gaan we op korte termijn om de tafel zitten met LTO-vakgroep Varkenshouderij".

Volgens Zwanenburg geeft de samenwerking kansen om de Nederlandse varkenshouderij anders vorm te geven. "De primaire producenten moeten leidend worden. In de varkenssector wordt van alles aan de varkenshouders opgelegd en iedereen praat mee. De varkenshouders zijn hierdoor de grip verloren. We moeten zorgen dat dit weer terug komt", aldus Zwanenburg.

Hoe de nieuwe samenwerking er precies uit komt te zien weet Zwanenburg nog niet. "Of het een private samenwerking moet worden of wellicht middels een brancheorganisatie moet allemaal nog bekeken worden. Wel is duidelijk dat de organisatiestructuren van LTO en NVV overeind blijven. Het wordt geen fusie."

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  ik weet het ook niet als dit maar goed gaat,het is een beetje hetzelde als moslims
  met christenen.

 • Joseph,de man

  Zou het NVV dan toch wakker zijn geworden,de uit handen gegeven regie weer terug zien te krijgen, dit was bij Wien, Bert, en Bets nooit gebeurd.

 • Snel

  als je met de overheid en omgeving niet in gesprek blijft heb je altijd verloren en dat was in de tijd van Wien Bert en Bets wel `t geval.

 • info389

  Misschien weer eens tijd voor ACTIE!!!

 • drientje

  Als je de zeven initiatiefnemers beziet, dan roept dat toch wel vragen op.
  Een aantal van deze figuren moest in het verleden niets van belangen behartiging hebben, immers alle kosten verhogingen konden uitgehandeld worden.
  Of zou de situatie in de varkenshouderij, met alle stoppers, nu toch wezenlijk anders worden?

 • de nieuwe heuvel

  Laten we alsjeblieft met één stem naar de buiten wereld communiceren, dan zijn we veel geloofwaardiger, dus sterker. Stap over je eigen schaduw.

 • sturk

  De primaire sector kan de regie alleen terugkrijgen met samenwerking die zover doorgevoerd wordt , dat de verkoop ook gezamelijk plaats vind.Dan pas komt de kracht terug bij de boer en zijn er allerlei mogelijkheden.Elke boer kan zelfstandig blijven alleen de verkoop vind plaats via een gezamelijke aanbieding. Dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn en geeft direct meer opbrengst en kracht naar de slachterijen en supermarkten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.