Varkenshouderij

Nieuws 1195 x bekeken 7 reacties

Groepshuisvesting voor 85 procent Spaanse zeugenbedrijven

Madrid – 85 procent van de Spaanse zeugenbedrijven zal op tijd het bedrijf hebben aangepast aan de nieuwe groepshuisvestingsregels die 1 januari 2013 van kracht worden. Dat blijkt uit de nieuwste gegevens van de Spaanse agrarische belangenorganisatie COAG.

De Spaanse varkenshouders hadden tot 31 oktober de tijd om aan COAG een actieplan te presenteren of ze op tijd de huisvesting kunnen aanpassen. Hieruit bleek dat 85 procent van de bedrijven in december klaar is met de inrichting van groepshuisvesting voort dragende zeugen. Ook konden de bedrijven aangeven waarom ze niet op tijd kunnen omschakelen. Een soortgelijke enquete is ook gedaan in Nederland.


Volgens Jaurne Bernis van de COAG is de sector erg bereidwillend om op tijd aan de nieuwe regels te voldoen. Voor de groep die moeite heeft met omschakelen, door welke reden dan ook, wil de belangenorganisatie zich hard gaan inzetten. COAG wil onder andere de banken en financiers aansporen om de leningen te vereenvoudigen. “Omschakelen kost toch al snel 175.000 euro voor een bedrijf met 500 zeugen. En de kleine en middelgrote bedrijven hebben moeite om de financiering hiervoor rond te krijgen”, aldus Bernis.

Laatste reacties

 • Dereek

  Je zou het bijna gaan geloven

 • joannes

  Voor wie in Spanje ervaringen heeft weet wel dat tussen een enquete beantwoorden en de realiteit verschil kan zitten! Ja zeggen en nee doen hebben ze zelfs op politiek niveau al jaren in praktijk. Daarom staan er nu zoveel politicy voor de rechter voor machts misbruik en illigale financiering!

 • info213

  Ik zie van de bovenstaande reacties dat ze echte Spanje kenners zijn.....dus niet
  De Spaanse overheid controleert zeer streng en de bedrijven die op 1 januari niet voldoen krijgen geen Vervoers documenten zodat ze dus geen dieren kunnen afvoeren van hun bedrijf.

 • drientje

  Info213, is dit een verhaaltje? Een beetje Nederlander weet: hoe zuiderlijker, hoe onduidelijker. Als nederland gaan we voor de zoveelste keer weer Roomser zijn dan de paus zelf.

 • politiek

  Drientje , je kan niet Roomser zijn als de paus zelf. Uiteraard ga ik ervan uit dat men begint te meten op de noordpool .Vervolgens Noorwegen , stukje Duitsland, Nederland enz. Geloof maar dat Nederland ook niet zo Rooms is als u aangeeft ! .

 • Noordam2

  Spanjaarden zijn en niet lui en zeker in de agrarische sector goed bezig
  ze zullen wat regelgeving betreft ook hun grenzen opzoeken maar de overheid is onverbiddelijk in het handhaven van de regelgeving

 • info213

  Enkele Spaanse feiten, maximale bedrijfsomvang is een feit, verplicht grondgebonden mestafzet met teeltregistratie en eigendomsregistratie is een feit, dichtstbijzijnd veehouderij moet zijn minimaal 1 km hemelsbreed, verplichte omheining van de intensieve bedrijven is een feit, per januari groepshuisvesting is een feit, waarbij tot die tijd maandelijks gecontroleerd wordt hoe de ombouw cq vooruitgang gaat.....zoals de bovenstaande Spanjaard kenners kunnen zien is ook in Spanje de handhaving aan de orde.....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.