Varkenshouderij

Nieuws 782 x bekeken

Franse varkensproductie loopt terug

PARIJS – In Frankrijk zijn in oktober ruim twee miljoen varkens geslacht, dat is 1,4 procent minder dan een jaar eerder. In de voorafgaande maand was de varkensslacht met bijna zes procent ingezakt. Over de eerste tien maanden van dit jaar komt de daling nu uit op 2,5 procent.

Volgens de agrarische infodienst Agreste heeft die toenemende daling te maken met het feit dat een aantal varkenshouders er mee is gestopt of hun bedrijf aan het afbouwen is omdat ze niet kunnen of willen voldoen aan de nieuwe welzijnsregels die op 1 januari in de EU van kracht worden. ‘’In deze context blijft de prijs voor vleesvarkens ook op een relatief hoog niveau.’’ Agreste komt voor Klasse E varkens over oktober op een prijs van 1,76 euro per kilo, dat is weliswaar minder dan in september maar nog altijd 16 procent hoger dan in oktober 2011.

Door die ontwikkelingen kan Frankrijk ook minder varkensvlees uitvoeren. Over de eerste negen maanden van dit jaar komt de daling uit op zeven procent maar in de maand september werd 37 procent minder varkensvlees uitgevoerd. De hoeveelheid ingevoerd varkensvlees is tot nu toe stabiel maar daalde in september wel met 18 procent op jaarbasis.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.