Varkenshouderij

Nieuws 2650 x bekeken 3 reacties

Fikse daling in Hongaarse varkensstapel

Boedapest - De Hongaarse vleesvarken – en zeugenstapel is in tien jaar tijd met een kleine 40 procent geslonken. Dat blijkt uit cijfers van het Hongaarse Bureau voor de Statistiek (KSH). In 2001 telde Hongarije nog 4,8 miljoen vleesvarkens.

Hiervan werden er 2,4 miljoen op geïntegreerde varkensbedrijven gehouden. De andere 2,4 miljoen groeide op bij familiebedrijven. Dit aantal is met ruim 37 procent gedaald naar 3 miljoen vleesvarkens in 2011. Daarvan was de meerderheid in hadden van geïntegreerde bedrijven (2,2 miljoen). Een klein deel was nog in bezit van kleine familiebedrijven (867.000).

De zeugenstapel is ook flink gedaald in tien jaar tijd. Hongarije telde in 2001 nog 343.000 zeugen. In 2011 was dit gedaald naar 210.000 dieren. Dat is een daling van 38,8 procent.
In de pluimveesector is Hongarije ook terug gegaan in aantal dieren maar de verschillen zijn minder groot dan in de varkenssector. In 2011 telde het land 34,3 miljoen kippen. In 2011 is dat gezakt naar 32,9 miljoen dieren.

Laatste reacties

  • niet

    ja

  • jan9

    Ik heb altijd verhalen gehoord van nederlandse ondernemers die juist op de hongaarse markt aan het investeren zijn omdat die dik gesteund worden (35 E/varken) vanuit europa om de productie op gang te houden. Is dit dan niet zo ?

  • John*

    zeug * big - biggenexport = varkensproductie hongarije. Ik denk dat met het verdwijnen van de zeugen in de achtertuin en de technische vooruitgang (meer groei en meer biggen) op de geintegreerde bedrijven de productie van varkensvlees nauwelijks gedaald is.

Of registreer je om te kunnen reageren.