Varkenshouderij

Nieuws 1128 x bekeken 3 reacties

Deense minister wil dalende varkensproductie tegengaan

Kopenhagen - De Deense landbouwminister Mette Gjerskov laat een onderzoek instellen naar de oorzaken van de al jaren constant groeiende export van biggen naar Duitsland en de dalende binnenlandse vleesvarkensproductie.

De bewindsvrouw zegt bezorgd te zijn over de gevolgen daarvan voor de werkgelegenheid. "Denemarken moet niet alleen maar een onderleverancier zijn van biggen voor Duitsland", vindt zij. Op basis van de uitkomsten van de analyse wil Gjerskov in samenwerking met de belanghebbende partijen initiatieven ontwikkelen. Zij gaat ervan uit dat het rapport voor de kerstdagen op tafel ligt.

De Deense biggenexport groeide ook in de eerste negen maanden van dit jaar verder naar 6,95 miljoen dieren. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar is dat een plus van ruim 900.000. De verwerking van vleesvarkens daalde met een slordige 1 miljoen naar 14,2 miljoen.

Laatste reacties

  • agratax2

    Zou er voor de boeren meer verdiend worden aan biggen dan aan slachtvarkens? Zou het milieu probleem van slachtvarkens groter kunnen zijn dan van biggen? Ik bedoel maar de economie en regelgeving zijn leidend ook binnen landbouw.

  • joannes

    Biggen produceren voor Duitsers uit een land wat qua ervaring en kennis voorligt is natuurlijk de ultieme ontwikkeling in de branche! De Duitsers en inmiddels Polen kunnen niet fokken zoals de Denen en de Nederlanders omdat ze de ervaring en kennis en infrastructuur missen. Het is gewoon een Darwinaanse ontwikkeling en onteigent de exportlanden van kennis en vaardigheden zoals zij ons gedaan hebben met Autos en Machines. Voor de Denen en de Nederlanders is het ondanks de vele beperkingen nog steeds intressant biggen te produceren en mogelijk intressanter dan mesten.

  • John*

    en zo is het. rendement per hectare, per varkensrecht, per vierkante meter en per gewerkt uur ligt bij zeugen hoger dan blij vleesvarkens. Daarnaast is er bij zeugen nog technische vooruitgang te boeken terwijl dat er bij vleesvarkens nauwelijks inzit.

Of registreer je om te kunnen reageren.