Varkenshouderij

Nieuws 510 x bekeken laatste update:23 nov 2012

Deens vleesconcern Tican ziet winst dalen

Thisted - Het Deense vleesconcern Tican heeft in het afgelopen jaar 2011/2012 als gevolg van de situatie op de Britse markt een aanzienlijk lager resultaat geboekt dan in het voorafgaande jaar.

De gestegen prijzen van vleesvarkens konden volgens het concern door zijn Britse vleeswarenbedrijven niet of in onvoldoende mate worden doorberekend aan de afnemers. De winst daalde naar 19 miljoen euro. Dat was 13 miljoen euro minder dan in 2010/2011. De nabetaling aan de leveranciers daalt naar ruim 12 cent per kilo. De omzet steeg wel, namelijk met 7 procent naar 631 miljoen euro.

Tican houdt tevens vast aan zijn eerder opgestelde groeistrategie, hoewel het momenteel kampt met teruglopende leveranties. In navolging van zustercoöperatie en concurrent Danish Crown neemt het bedrijf daarom stimulerende maatregelen. Waar Danish Crown afgelopen week bekendmaakte dat het opteert voor een bonus voor leveranciers die meer gaan leveren, kiest Tican ervoor om de vleesvarkensproductie zelf ter hand te nemen. Dat gaat gebeuren door leegstaande stallen te huren. "Doel is in eerste instantie om zo'n 50.000 tot 60.000 varkens per jaar in eigen regie te mesten", licht directietopman Ove Thejls toe.

Tican is de tweede coöperatieve slachterij na het zeer grote Danish Crown. Tican slachtte in het afgelopen boekjaar 1,8 miljoen varkens. Danish Crown slacht jaarlijks ongeveer 16 miljoen varkens. De omzet van Danish Crown bedroeg in het net afgesloten boekjaar 7,6 miljard euro, bij een winst van ruim 232 miljoen euro. Ter vergelijking bedroeg de omzet van het Nederlandse Vion in 2011 9,5 miljard euro bij een winst na belastingen van 14 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.