Varkenshouderij

Nieuws 1067 x bekeken 1 reactie

Convenant verbetert verhoudingen varkenshouders en burgers

Oirschot - Drie boerenfamilies en zeven omwonende families in buurtschap Huijgevoort in de gemeente Oirschot hebben een convenant gesloten dat een eind moet maken aan de onderlinge irritaties tussen de boeren en omwonenden.

De irritaties zijn het gevolg van de geurhinder van de drie varkensbedrijven. Het belangrijkste deel van de oplossing is de verplaatsing van het varkensbedrijf van Bart van Kerkhof aan de Heiakkerweg nummer 6. Die verplaatsing gebeurt met subsidie van provincie en gemeente. De gemeenteraad van Oirschot moet later deze maand een definitief besluit nemen over de te verstrekken subsidie van enkele miljoenen.

De verhoudingen in de buurtschap waren al jaren verstoord. Van Kerkhof was van plan zijn bedrijf uit te breiden en had hiervoor ook al een aantal vergunningen, wat tot irritaties leidde. De verhoudingen in de buurt verslechterden vorig jaar zeer na een uitzending van het TV-programma Zembla. Op initiatief van Bart van Kerkhof en ZLTO kwam echter een dialoog op gang, tussen de betrokken bedrijven, de buren, de gemeente en de provincie.

Van Kerkhof houdt nog een slag om de arm, omdat de gemeenteraad nog een formeel besluit moet nemen. "Maar we hebben een goed gevoel bij alles wat nu is bereikt. We zijn bezig met een locatie elders." Als alles rond is wordt zijn oude bedrijf aan de landbouw onttrokken.

Ook de andere twee varkenshouders treffen maatregelen. De eerste ziet af van zijn uitbreiding tot een oppervlakte van 2,48 hectare. De andere voegt twee locaties samen tot één bouwblok van 1,5 hectare. Door de toepassing van biologische luchtwassers moet de geurhinder worden beperkt. Verder werken de ondernemers aan een verkeersplan om de overlast te beperken. Om toekomstige problemen te voorkomen, richten de boeren en hun buren een buurtschapscomité op dat regelmatig bijeenkomt om de naleving van het convenant te bespreken.

Gedeputeerde van Noord-Brabant Yves de Boer noemt de gang van zaken in Huijgevoort 'een richtinggevend voorbeeld van de transitie die de provincie met de partners in het platteland voor elkaar wil krijgen'.

Eén reactie

  • jonge boer, Wvl

    rijke gemeente lijkt me, in België zie ik dit niet gebeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.