Varkenshouderij

Nieuws 7333 x bekeken 12 reacties

Beursprijs varkens fors omlaag

Doetinchem – De beursprijs voor geslachte varkens daalt voor volgende week met 7 cent naar €1,71 per kilo. Daarmee corrigeert de beurs zijn te geringe prijsverlaging voor afgelopen week.

Toen daalde de beursprijs met 1 cent per kilo, terwijl vleesvarkens in werkelijkheid 3 cent per kilo minder opbrachten. Duitse slachterijen verlaagden hun noteringen vrijdag met 5 cent naar €1,75 per kilo. In de afgelopen twee weken kwam de Duitse prijsdaling zodoende uit op 8 cent per kilo. De beursprijs is met hetzelfde bedrag omlaag gegaan. Voor levende varkens noteert de beurs 5 cent lager op €1,38 per kilo.

De forse prijsverlaging van vleesvarkens houdt een verdere stijging van de biggenprijzen tegen. De beurs en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders noteren voor volgende week onveranderd op respectievelijk €38,00 en €43,50.

Laatste reacties

 • marieke1

  Duitsland bepaalt de prijs. Dus stoppen met al die andere noteringen.
  Heeft toch totaal geen zin.

 • niet

  wat geweldig ze hebben ze weer lager nergens voor nodig!! Waarom zijn wij varkensboeren zo dom om de week erop gewoon weer te leveren. Lijkt me echt tijd om het vast te houden jammer voor de fokker maar helaas. Het is nu geen markt meer van vraag en aanbod. Ze halen het altijd bij ons weg de marge maar moeten eens naar de andere kant gaan kijken. Wie heeft het lef om zijn varkens af te bellen en eens 2 wkn niet te leveren????

 • Fredrika

  Helaas lukt varkens vasthouden pas als iedereen meedoet, maar je krijgt nooit iedereen mee. En dan nog halen ze het vlees wel tegen een hoge meerprijs uit verweggistan.
  Hoe vervelend het ook is, het blijft echt een markt van vraag en aanbod. Net als met de melk, er moeten eerst een aantal kleinere partijen bijkomen en het heel goed gaan doen. Vervolgens kunnen de groten niet anders dan zich aanpassen. Op dit moment zijn er te weinig partijen die het vlees voor ons verkopen en is er nog geen vleestekort. Of kunnen we zelf een tekort creeëren door in de pers/sociale media te gaan roepen dat het vlees schaars wordt/is? Dus veel meer van ons laten horen?

 • voortman

  @fredrika, pas op; binnenkort is er nog een (hele grote) partij minder.....

 • BoB de Bakker

  Overschot aan vlees wordt dagelijks groter door de crisis. Proberen om aanbod in te dammen en/of te stroomlijnen. Dat is dan wel jammer voor de vrije jongens!

 • Hogeboom

  zijn wij nog echte nederlanders !!!!!!!!!of nederduitser????????

 • Biggemans

  antwoordt aan NIET: Het heeft pas zin als we uit de annoniemiteit treden, met schuilnamen op t internet oproepen tot actie's redt je het niet.

 • drientje

  Maar Jack, met het uit de annoniemiteit treden lukt het je ook niet.
  Slachterijen hebben een afspraak met een aantal grote varkenshouders die verplicht elke week leveren tegen een meerprijs.
  Als vrije varkenshouder kun hoog en laag springen, met deze praktijken krijg je simpelweg geen grip op een fatsoenlijke opbrengstprijs.

 • joannes

  Een van die slachterijen met deze praktijken is VION! Je weet wel die van het ZLTO. Of te wel, van de boeren zelf, als de directie de eigenaars zou respecteren!

 • Biggemans

  DRIENTJE: dat is juist het probleem, wij weten niks van die '' AFSPRAKEN '' De slachterijen hebben toch een zogenaamde bordesprijs ? maar als jij beter weet, LEES ik dat graag,want ik wil ook graag meer ontvangen, groet JACK,

 • Biggemans

  En zoals altijd is het dan weer STIL

 • Lin

  Varkens vasthouden lukt alleen nog met een dikke buffer, ga maar 2 weken dit belachelijk dure voer betalen en ondertussen geen inkomsten hebben, welke varkenshouder heeft nog zo'n buffer? Dat is geen optie, nooit geweest want het heeft geen zin, dan kopen ze de varkens wel goedkoop ergens anders, zoals Fredica aangeeft.

  Het gaat langzamerhand niet meer over vraag en aanbod, maar willen we de varkenshouder nog houden in NL. Zo ja stop dan met alle overdreven wet en regelgeving of geef steun voor een product met meerwaarde. Want wij verdienen het nergens terug. Jammer want de kraamstal kan wel wat vernieuwing gebruiken, dat helpt voor het dieren- en mensenwelzijn, maar dat geld allemaal gaat in het voer en milieu regels zitten. Straks moeten we ook nog een keuze maken voor een stal verbouwen om grotere groepen te maken of minder dieren houden. Een keuze tussen kosten maken of inkomsten derving.

  Zeg BOERDERIJ: hoeveel varkenshouders stoppen er inmiddels per dag in NL?
  Ook wij maken ons zorgen over de toekomst. Hoe lang houden we dit nog vol, de rekeningen blijven gewoon komen en de prijs zakt nu al weer.

  Ik vind het ontzettend jammer dat ik in de supermarkt niet kan zien dat het goedkope vlees uit verweggistan komt en het NL vlees aan veel wet en regelgeving voldoet. Hoewel die slag nu ook te laat komt als iedereen op de kleintjes let.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.