Varkenshouderij

Nieuws

Amerika exporteert meer varkensvlees naar Rusland

Moskou - In de eerste negen maanden van dit jaar heeft de Verenigde Staten 30 procent meer varkensvlees geëxporteerd naar Rusland dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt doordat Rusland eerder dit jaar is toegetreden tot de Wereld Handels Organisatie (WHO). Volgens gegevens van het Russische statistiekbureau Rosstat zijn de exportvolumes hierdoor met 30 procent gestegen. De exportwaarde steeg met 22 procent naar 183 miljoen dollar.

Rusland investeert daarnaast ook flink in eigen productie van varkensvlees om uiteindelijk minimaal zelfvoorzienend te worden. Maar door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest heeft het land dit jaar al meer dan 500.000 varkens moeten ruimen en blijft het nodig om varkensvlees te importeren.
Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) exporteerde de VS in 2011 ruim 60 miljoen kilogram varkensvlees naar Rusland. In 2012 zou dat dan moeten uitkomen op 78 miljoen kilogram. Het meeste varkensvlees haalt Rusland uit de Europese Unie. In 2011 ging het om een volume van 682.000 metric ton. Canada exporteerde vorig jaar 112 miljoen kilogram naar Rusland.
Doordat Rusland middels de WHO een betere toegang heeft tot de wereldmarkt van varkensvlees verwacht het Russische ministerie van volksgezondheid dit jaar een stijging in de varkensvleesconsumptie met 10 procent (ten opzichte van 2010). Een gemiddelde Rus eet dan 14 kilogram varkensvlees per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.