Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Varkenshouderij krijgt nieuwe kengetallen

Wageningen - De varkenshouderij krijgt een aantal nieuwe kengetallen. Daarnaast wordt een aantal bestaande kengetallen aangepast. Woensdag zijn de kengetallen symbolisch overhandigd aan LTO Nederland en Agroconnect.

De huidige kengetallen dateren uit 2001 en waren aan een update toe. Dit was noodzakelijk door veranderingen in de bedrijfsvoering en de omgeving. Ook moesten enkele fouten worden gecorrigeerd.

De kengetallen zijn opgesplitst naar zeugen, vleesvarkens, economie en diergezondheid/mineralen. Wim Thus, directeur landbouw van Rabobank Nederland, benadrukt dat de varkenshouderij het goed voor elkaar heeft, maar niet stil mag blijven staan. Thus vindt het belangrijk dat economische kengetallen voldoende bruikbaar zijn bij het maken strategische keuzes. Daar schort het volgens hem tot nu toe aan.
Bij de zeugen komt er een nieuwe berekeningswijze van onder andere de worpindex en cyclusindex. Op die manier kunnen meerwekensystemen beter vergeleken worden. Daarvoor wordt het kengetal gemiddelde cycluslengte geïntroduceerd.

Veranderingen bij de vleesvarkens hebben onder andere betrekking op de bepaling van het opleg- en aflevergewicht. Er komen aparte omrekeningsfactoren voor beren, gelten en zeugen. Tot nu toe geldt een standaard gewichtsrange van 25 tot 112 kilo. De bovengrens sluit niet meer aan bij de de praktijk en gaat waarschijnlijk naar 120 kilo. Gesloten bedrijven gaan voortaan als combibedrijven te boek. Ook krijgt deze categorie een beperkt aantal eigen kengetallen, waarvan het percentage afgeleverde varkens nieuw is.
Voor een economische vergelijking bij vleesvarkens zegt het kengetal saldo per vierkante meter meer dan het saldo per dier. Bij zeugen wordt dit het saldo uitgedrukt per zeug per 1.000 euro geïnvesteerd vermogen. Ook arbeidsinzet wordt voortaan meegenomen. Nieuwe kengetallen zijn arbeidsproductiviteit en arbeidsefficiëntie. Op het gebied van gezondheid komt er een standaard diergezondheidskaart met daarop een aantal specifieke kengetallen, zoals percentage uitval biggen, vaccinatiekosten, dierdagdosering, slachtafwijkingen en energiewaardeconversie.
Wanneer en in hoeverre de kengetallen worden geïmplementeerd is nog niet zeker. Projectleider Henri Holster verwacht dat dit uiterlijk medio 2013 gebeurd zal zijn. “Snelheid is belangrijk. De nieuwe kengetallen dragen bij aan verbetering en vernieuwing op de bedrijven”, aldus Holster.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • jan hien

  laat ze gelijk ook autofomm mee nemen dan is het allemaal wat beter te vergelijken bij vleesvarkens

 • John*

  rendement per euro en kg voer, daar moet het naartoe. Een varkensbedrijf zet voer om in big of vlees. wil je goed vergelijken dan zal je moeten kijken hoeveel rendement er op de grondstoffen wordt gehaald. In een afgeschreven zeugenstal haal je volgens de nieuwe kengetallen een saldo per 1000 euro vermogen wat 400 % hoger ligt dan in een nieuw bedrijf bij een gelijke productie.. wat zegt dat nu?

  Maar als een bedrijf voor 1000 euro voer aankoopt en daarvan voor 2700 euro biggen produceert.. daarna kan je alle kosten per euro voer uitdrukken. vaste lasten, arbeidskosten, mestkosten, gezondheidheidskosten, rente etc. Er komen dan zeer interessante vergelijkingen uit! Uiteindelijk is het een kwestie van het zoeken naar het optimum.. hoeveel voer kan ik door mijn stal jagen zonder dat de overige kosten zodanig oplopen dat ik aan de extra kilogrammen voer niets meer verdien.

 • j.vangenugten1

  goede gegevens inderdaad. alleen geven we nog meer informatie weg aan de slachterijen (lees albert heijn) !!!!! niet doen dus

 • John*

  zolang wij allemaal onze hokken vol houden maakt appie zich niet druk over de aanvoer van varkensvlees... aan de han van de meitelling is prima te voorspellen hoeveel vlees er op de markt komt. de volgende vraag is: dekt dit de vraag ja of nee. bij een ja rustig afwachten het vlees komt voor een habbekrats. bij een nee de slachterij verzoeken om goed contract.. appie doet wel marktonderzoek iets waar wij heel hard aan voorbij gaan!

 • politiek

  Zeer terecht en verstandig doet AH aan marktonderzoek. Dit zal echt niet alleen betrekking hebben op de doodgewone kg. vlees waar John over spreekt. AH wil een product in de schappen waar ze blij mee is dat ze die MAG en KAN verkopen. Als de boeren zorgen dat ze die inderdaad hebben , dan moet het goedkomen aan die ronde tavelgesprekken ! . Aan veilig, kwaliteit, duurzaam , verantwoord in de maatschappij hangt een prijs en niet aan dat mega bulk gedoe wat je vanover de gehele wereld kan aanvoeren ( en afvoeren ) ! . De vraag is ook uiteraard aan AH bij/met welk niveau men de toekomst inwil. !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.