Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

"Varkenshof is technisch en econmisch haalbaar"

Utrecht - Het concept Varkenshof is technisch en economisch haalbaar. Dat blijkt uit de analyse die is uitgevoerd met gelden van het SBIR-programma (Small Business Innovation and Research).

Het Varkenshof bestaat uit een combinatie van verschillende deelinnovaties, zoals kraamnesten (die het natuurlijke nest van het varken zo veel mogelijk nabootsen), plantenbakken (die als biobed fungeren, waarmee een gesloten systeem van luchtreiniging mogelijk is) en een doorschuifsysteem, waarbij een groep zeugen biggen krijgt die gezamenlijk op dezelfde afdeling doorgroeien tot vleesvarkens. Inmiddels is een plan ontwikkeld om het complete systeem uit te testen in een praktijkstal.

De initiatiefnemers hebben de ambitie om het Varkenshof te laten uitgroeien tot een spraakmakend concept voor de varkenssector, zoals Rondeel voor de pluimveehouderij. Nu uit de analyse blijkt dat de stal technisch en economisch haalbaar is willen de initiatiefnemers de volgende (tweede) fase ingaan. De voorbeeldstal zal kunnen worden gebouwd als de tweede fase van de SBIR-gelden wordt gehonoreerd. Onlangs hebben de initiatiefnemers contact gelegd met Rondeel om te leren van de wijze waarop dit concept via uitgekiende marketing op de kaart is gezet.

Laatste reacties

  • mag

    Ik ben zelf geen wollen sokken typ, maar vind het zeker goed dat er mensen zijn die op zoek zijn naar alternativen i.p.v telkens weer te huilen dat men een massaproduct produceerd waar de burger te weinig voor wil betalen.

  • groot7731

    Dit is het wiel weer opnieuw uitvinden. In Dedemsvaart staat al enkele jaren een family stal. Daar is zelfs subsidie op gegeven om te onderzoeken of een varken ook gras vreet.

  • W Geverink

    In Hengelo Gld opende begin jaren negentig de welzijnshoeve. Wat is daarvan geworden?

Of registreer je om te kunnen reageren.