Varkenshouderij

Nieuws 748 x bekeken 1 reactie

Samenwerking in belangenbehartiging Vlaamse varkenshouders

Roeselare - De Vlaamse Vereniging voor Varkenshouders (VEVA) en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) gaan gezamenlijk de belangen van de varkenshouders behartigen. Volgens Marianne Vandenberghe van de VEVA hebben beide partijen al langere tijd dezelfde standpunten over belangrijke thema’s zoals de prijsvorming in de varkenshouderij.

“In 2010 zijn de eerste gesprekken op gang gekomen om samen te gaan werken. We zijn langzaam naar elkaar toe gegroeid en nu is officieel de samenwerkingsovereenkomst getekend. Daar zijn we heel blij mee omdat VEVA niet altijd bij alle overleggen tussen sector en politiek betrokken wordt. ABS zit vaker bij algemene overleggen dan wij. Door samen te werken met ABS krijgen we een sterkere stem“, aldus Vandenberghe.

Het gaat om de varkenscommissie van ABS die nu een samenwerking aangaat. De andere sectoren die ABS behartigt blijven zoals ze zijn. In de praktijk zal dit betekenen dat VEVA vanaf 1 januari 2013 zal opereren vanuit de ‘ABS/VEVA Varkenscommissie’, waarin leden van de VEVA en leden van de varkensafdeling van ABS zitting hebben. De standplaats voor de administratie wordt het kantoor van ABS in Roeselare maar VEVA zal vanuit haar eigen regiokantoren blijven werken. De commissie zal een keer per maand bij elkaar komen op het kantoor van ABS om belangrijke thema's te bespreken.

Voor de contributie voor de varkenshouders die lid zijn van de VEVA heeft het verder geen invloed, die blijft hetzelfde. De VEVA leden krijgen vanaf eind dit jaar echter niet meer het tweemaandelijkse ledenblad “Varkenswereld”, maar ontvangen dan het wekelijkse ABS blad 'Drietandmagazine voor Land- en Tuinbouw' met daarin een varkenskatern.

Eén reactie

  • putten

    goede zaak, zou in ned. ook moeten maar het valt niet mee om alle [varkens] neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.