Varkenshouderij

Nieuws 15 reacties

Open dag Schothorst afgelast door salmonella

Lelystad - De open dag op 27 oktober van het vernieuwde varkensonderzoeksbedrijf van Schothorst Feed Research gaat niet door. Dit in verband met een salmonellabesmetting op het rundveebedrijf.

Om risico van versleping binnen het eigen bedrijf en potentiële risico’s voor veehouders en andere sectorleden te vermijden, vindt Schothorst het niet verantwoord om de open dag door te laten gaan.

Tijdens de open dag zou de samenwerking in onderzoek tussen Topigs en Schothorst Feed Research nader worden toegelicht. De nieuwe stal biedt ruimte aan 350 zeugen en 3.000 vleesvarkens. Er worden 40 Insentec voerstations geplaatst waarbij de voeropname van 480 dieren gemeten kan worden. De totale investering van de stal is 9 miljoen euro.
Met de samenwerking tussen genetica en voeding in de uitgebreide nieuwe onderzoeksmogelijkheden willen beide partijen bijdragen aan de verbetering van de kennis in de varkenshouderij in Nederland en internationaal.

Laatste reacties

 • politiek

  9.000.000 euro investering dus en men heeft de gezondheidstatus NIET onder controle. En dat op een onderzoekbedrijf met veel controle en aandacht. ( Schothorst ) Het is dus vele stappen terug met dergelijke ontwikkelingen. Gelukkig ziet Louise Fresco , hoogleraar en commissaris bij de Rabobank het ook al wel in dat stallen bouwen als je gezondheid dieren , voedselveiligeid en volksgezondheid niet onder controle hebt onverantwoord is. En dan hebben we het slechts alleen nog maar over salmonellabesmetting ! .

 • Berend Botje

  Ja, gelukkig maar dat mevrouw Fresco zoveel van duurzame landbouw af weet, want als we het alleen met Aalt Dijkhuizen en Rudy Rabbinge hadden moeten doen dan waren we een stuk verder van huis geweest!

 • Bison

  9 miljoen voor een kotje voor 3550 varkens,dat is over 2500 euro per vark..geen wonder dat je geen kloot kan verdienen aan die porkers daar.
  Hebben ze allemaal een eigen waterbedje soms?

  En voor dat prijs geeneens controle op besmetting,...ERG impressive moet ik zeggen.

 • John*

  Misschien ooit over het feit nagedacht dat op een onderzoeksbedrijf bewust dieren besmet worden?

 • B bob

  Ik was laatst op een kinderboerderij in de Randstad en daar kon ik zo een big oppakken zonder dat ik eerst door een bak met kokende amoniac gehaald hoevede te zwemmen.
  De Dieren in de intensieve veehouderij zijn genetisch al erg verkeerd doorontwikkeld en zijn door de zware chemische middelen volledig ontdaan van alle natuurlijke weerstand. John sterretje doet nog een slappe poging om het voor deze organisatie op te nemen maar het betreft hier een bedrijf dat gericht is op onderzoek naar chemische 'opwaardeerstoffen' in voeder en doet geen farmacheutisch onderzoek. De besmetting is dus niet gecontroleerd maar de normaalste zaak in de achterhaalde dierfolterindustrie. Natuurlijk weerbaar werken met dieren heeft zo zijn voordelen aangezien ik de dierenarts de laatste 20 jaar niet nodig heb gehad voor medicatie. Daardoor blijven de Bloedlijnen sterk en loop je geen risico op massale ruimingen .

 • Toni

  Zijn aan de varkens ook besmette zalm gevoerd ?

 • W Geverink

  Beste Bop. Zoals van zoveel zaken met betrekking tot de landbouw heb je ook hiervan geen verstand. De varkens in mijn stallen stammen af van de true SPF. Deze varkens zijn vrij van een flink aantal ziekten waar andere boeren voor moeten enten, en soms zelfs behandelen. Door de hoge gezondheidsstatus zijn er geen ontsmettingsmiddelen nodig op mijn bedrijf. Het enige ontsmettingsmiddel dat ik in het verleden gebruikte was in de tijd dat ik zelf de varkens weg bracht naar de slachterij. Dat was om het transport te ontsmetten. O wacht effe, ik gebruikte ook wat landbouwkalk in de kraamhokken net zoals de bioboeren doen. Ik ga nooit onder de pomp voor ik de stal in ga omdat ik s'avonds voor de buis, s'nachts in bed, of s'ochtens aan de ontbijttafel met niks in aanraking kom waarvan de varkens ziek kunnen worden. Gewoon stalschoeisel en overal aan en klaar is klara. Verder laat ik niemand in de stal die er niks te zoeken heeft. Beste Bup. Soms gaat er een griepje rond en kan het zijn dat je de pech hebt om er mee aangestoken te worden. Valt dan ook iedereen over je heen omdat je er weerstand voor had moeten hebben?

 • Lie

  Het rundvee bedrijf heeft een salmonella besmetting, ik lees niet dat er iets met de varkens aan de hand is.

 • B bob

  W. geverink wil zichzelf even een schouderklopje geven lie . Hij is eigenlijk een Biologische veehouder in de dop. hopelijk wast hij zijn handen ook na het werken in de stal ook grondig want mensen kunnen ook ziek worden van de microben die de Varkens bij zich kunnen dragen .
  Mrsa ruik en zie je bijvoorbeeld niet.

 • Lie

  Mijn reactie is bedoelt meer voor de reageerders die er van uit gaan dat de varkens besmet waren, ik geloof dat ene B bob er een van was.

 • John*

  b bob je hoeft n niet te overtuigen wat goed of slecht is.. ga maar op de markt staan met een kraampje. bij de groene weg kan je een paar kratjes biologisch vlees kopen. momenteel kan de sector deze vraag prima invullen. creeer je meer vraag dan schakelen wij wel mee over.. is er deze vraag niet dan hoef ik er niet over na te denken om mijn kostprijs te verhogen.

 • W Geverink

  Ach Bob, ik heb geen schouderklopje nodig. De reden dat ik reageer is omdat jij verhalen loopt te verzinnen over zaken waarvan je helemaal geen verstand hebt. Dat je nu en dan naar de kinderboerderij in jou buurt gaat is goed maar maakt je zeker geen expert.

 • B bob

  Gelukkig kan ik altijd bij jou terecht voor wijze raad W. en john sterretje heeft gelukkig ook de nodige kennis in huis

 • B bob

  Lie, je hier uitlullen gaat je erg goed af . Vooral nooit toegeven dat je even niet goed hebt opgelet. Is een baantje in de haagse politiek niets voor jou ? Daar kunnen ze altijd een extra draaikont gebruiken.

 • Mozes

  In het bovenstaande artikel wordt letterlijk vermeld dat de salmonellabesmetting op het rundveebedrijf voorkomt.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.