Varkenshouderij

Nieuws 1333 x bekeken 1 reactie

NVWA wil nieuw toezicht uitbreiden

Den Haag – Met een nieuwe vorm van toezicht kan worden bespaard op de kosten van controle in een varkensslachterij. Dat blijkt uit een praktijkproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) samen met de Vion Food Group. De locatie Vion Boxtel heeft de NVWA een halfjaar lang automatisch en digitaal geïnformeerd over zaken als hygiëne en voedselveiligheid. De NVWA wilde hiermee het nieuwe controlesysteem in de praktijk testen.

"Met deze nieuwe methodiek worden gegevens direct en continu uitgewisseld tussen ons en de slachterij. De keuring van het vlees is permanent en de post- mortemcontrole op afwijkingen van karkassen en organen blijft zoals die is. Maar de controles op algemene voedselveiligheid en kwaliteit wordt nu anders ingericht en dat scheelt mankracht. Wij krijgen een dagelijks overzicht van de monsters en analyses die worden gedaan. Dat geeft ons het vertrouwen hoe het bedrijf het proces beheerst”, aldus Hans Rooijakkers, NVWA-inspecteur.
Volgens Marc van der Lee van Vion wordt de systematiek in de komende maanden uitgerold naar de rest van de Vion-vestigingen in Nederland. Over de besparingen en investeringen wil Van der Lee zich niet uitlaten. ”Het product wordt per saldo veiliger”, aldus Van der Lee.
De NVWA hoopt dat meerdere varkensslachterijen in Nederland met deze nieuwe wijze van toezicht gaan werken.

Eén reactie

  • politiek

    De NVWA hoopt ??? Als eerste zou de NVWA eens moeten gaan verplichten om bij onderzoek voedselveilgheid , dat in Nederland gebruik gemaakt wordt van erkende onderzoekmethodens op erkende geaccrediteerde laboratoria met verplichte meldingen. . Of is het juist de bedoeling dat men creatief kan werken als men antibiotica en/of (pro) hormonen vind in vlees ? Dat zou immers problemen met imago en export geven ? Onduidelijk is nog steeds waarom deze praktijken toegepast worden. Men ontkent ze niet ? . Doet men dit om de grenzen kost wat kost open te houden ?, doet men dit om de consumenten toch een gevoel wil geven van veilig en gezond vlees/voedsel ? Wat je niet weet stoort je niet . ! Is het de angst van laboratoria , dat als men iets vind en je er melding van maakt men dan geen opdrachten meer krijgt van vleesfabriek of voerfabriek ? . In Wageningen kan je onderzoekrapporten op maat kopen , bij laboratoria uitslagen op maat. Wie betaalt bepaalt ? .

Of registreer je om te kunnen reageren.