Varkenshouderij

Nieuws 2574 x bekeken 9 reacties

NVV blijft hameren op productiebeperking

Barneveld - De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) blijft voorstander van productiebeperking van varkensvlees zodat er weer een goed evenwicht in de markt komt.

Volgens Wyno Zwanenburg, voorzitter van de NVV, is de markt in de loop der tijd flink veranderd waardoor er een disbalans in de varkenssector ontstaan is. “We hebben minder slachterijen dan vroeger. De slachterijen, die nu nog over zijn, zijn bovendien machtiger en internationaler georiënteerd. Daarnaast zijn ook grote Duitse slachterijen steeds dominanter aan het worden. Ook de retailers bepalen steeds meer”, aldus Zwanenburg.

Volgens de NVV produceert de varkenssector continue boven de zelfvoorzieningsgraad om de stijgende behoefte naar varkensvlees in andere landen te blijven voeden. Zwanenburg: “We verliezen hierdoor de grip op de prijsvorming. Enkel aanbodbeperking kan dit veranderen. Daarvoor moeten er wel goede afspraken gemaakt worden”.
De NVV gaat de komende tijd in gesprek met de individuele supermarkten om over deze kwestie te praten.

Laatste reacties

 • jvanleijsen1

  gewoon varkensrechten houden !

 • joannes

  Varkensrechten zou een oplossing kunnen zijn maar het grootste probleem is dat de verwerkers liever lagere dan hogere inkoopsprijzen hebben. Met lagere grondstof kosten zijn er eerder klanten geinteresseerd. De retail en de consumenten lossen dat niet op want die kopen maar 50% van het Nederlandse varken. De verwerkers, die notabene voor een deel een cooperatie is, moet harder zijn best doen voor een hogere inkoopsprijs van de grondstof. Productie beperking lost daar weinig op, wanneer vervolgens de markt door anderen in het buitenlaand wordt overgenomen.

 • John*

  varkensrechten eraf en elkaar kapot concureren dan krijgen wel veel vlugger een kleiner aanbod dan met varkensrechten...

 • leftturn

  varkensrechten lossen niets op als we ze alleen in nl hebben. ze veroorzaken juist een concurrentienadeel tov de eu.

 • drikhend

  Dan zelf eerst voorbeeld geven en de helft opruimen .

 • BoB de Bakker

  Wil je aanbod regelen dan zul je dat Europees moeten aanpakken. Zoniet, dan wordt er in voormalig Oost Duitsland uyitgebreid en vergeet het potentieel van landen als Polen en Hongarije niet. De schuren staan daar leeg, nu de varkens nog

 • varkenshouder1

  Ben het met BoB eens. Op EU niveau en anders niet !!!

 • drientje

  En dan ook de grens rond de EU dicht gooien.
  En zeg de WTO alvast maar dag met handje.
  Ik geloof dan ook niet de de vakbond hier de energie in moet steken.

 • Joseph,de man

  minder extreme uitbreidingen, nu nog gepland staan niet door laten gaan of op langere baan schuiven,
  de R.A.B.O. bank is o a de hoofdschuldige in deze ontstane situatie,nu het niet goed gaat hoor je ze niet meer.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.