Varkenshouderij

Nieuws 1313 x bekeken

Minder varkens geslacht in EU

Brussel - Het aantal varkensslachtingen in de Europese Unie daalt licht. In Nederland zo rond de 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Zo blijkt uit de jongste gegevens van de Europese Commissie (DG Agri).

Vorig jaar zat het totaal aantal slachtingen nog in de lift. Toen werd er, ten opzichte van 2010, 1,6 procent meer geslacht. In 2012 zal er vervolgens gemiddeld 0,2 procent minder geslacht worden. Dat betekent een daling van 22,52 miljard kilogram in 2011 naar 22,23 miljard kilogram in 2012. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat veel bedrijven de afgelopen twee jaar zijn omgeschakeld naar groepshuisvesting en daardoor iets in productie achterbleven. Per land zijn de verschillen groot. In Estland zal het aantal slachtingen dit jaar met 18 procent toenemen. In Roemenië, Luxemburg, Ierland en Bulgarije is de stijging respectievelijk 14,1 procent, 6,2 procent, 8,7 procent en 8,2 procent. Nederland komt uit op 1,9 procent minder slachtingen ten opzichte van vorig jaar. Ook landen als Frankrijk (min 2,8 procent), Denemarken (min 4,7 procent) en Hongarije (min 8,4 procent) hangen flink wat minder varkens aan de haak. In Duitsland is de daling 0,2 procent. In de eerste vijf maanden van 2013 verwacht men dat het aantal varkensslachtingen uitkomt op min 1,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Ook hier zit Nederland op een daling van rond de 2 procent.
DC Agri is ook met de nieuwste exportgegevens naar buiten gekomen. Hieruit blijkt dat de export van Europees varkensvlees iets in de lift zit. In de periode tot augustus is er 2,07 miljard kilogram geëxporteerd, dat is 1,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de eerste twee maanden van dit jaar is er iets meer geëxporteerd. Sinds maart is het volume weer iets lager dan in 2011. Maar het totaal komt daardoor nog steeds iets hoger uit dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.