Varkenshouderij

Nieuws 3732 x bekeken 3 reacties

ISN beschuldigt slachterijen van marktmanipulatie

Damme - De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN beschuldigt de verwerkers ervan dat ze de indruk willen wekken dat de markt prima bevoorraad is om de prijs niet verder te laten stijgen. Die indruk wordt door de slachterijen gewekt door aan de overheid hogere slachtgewichten van de varkens op te geven dan gerechtvaardigd, zegt de ISN in TopAgrar.

Eigen registraties van de gewichten van 10.000 geleverde varkens in de periode week 29-week 39 laten evenwel zien dat de gewichten daalden van 96,73 kilo maar 93,86 kilo. De ambtelijk vastgestelde slachtgewichten liggen daarentegen echter relatief constant op gemiddeld 95 kilo en variëren maximaal 200 gram, aldus de ISN. Matthias Quaing, marktexpert van deze bond: ”Om een verdere vleesprijsstijging te beletten moet kennelijk met alle middelen worden gesuggereerd dat de markt volledig vol zit.” Hij wijst er daarbij tevens op dat dit ook niet kan kloppen omdat het vleesvarkensaanbod in de eerste 9 maanden uitgaande van de overheidsstatistieken ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar met 3 procent is afgenomen.

Laatste reacties

 • kalkar

  Het houdt nooit op, dit gezeik. En altijd in het nadeel van de boer. Frustrerend en één van de redenen waarom er eigenlijk niets meer aan is.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • joannes

  Als de Banken, oa Rabo, met Libor knoeien, denk je dan dat nota bene slachterijen correct rapporteren? Wie de macht heeft blijkt hem te gebruiken!

 • Mels

  De boer heeft de grootste macht,niet meer leveren.Kan natuurlijk niet want diezelfde knoeiende banken zitten voor veel geld in zijn bedrijf en hebben hem nooit verteld dat het handig is om EV achter de hand te hebben om de slachterijen te dwingen een goede prijs te betalen........

Of registreer je om te kunnen reageren.