Varkenshouderij

Nieuws 1248 x bekeken

Hogere fosforbenutting in biggenvoer door fermentatie

Urbana - Gefermenteerd sojameel, wat regelmatig wordt ingezet als goedkoper en betere eiwitbron dan vismeel in biggenvoer, heeft mogelijk nog een ander voordeel. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Illionois in de Verenigde Staten.

De onderzoekers kwamen erachter dat biggen de fosfor in gefermenteerd sojameel veel beter verteren als de fosfor in niet gefermenteerd sojameel. Als fosfor van plantaardige afkomst is, kan deze vaak niet worden opgenomen door het dier, omdat dit fosfor in een niet-opneembare vorm (phytaat) is vastgelegd. “Dat geldt voor de fosfor in sojameel ook”, aldus onderzoeker Hans Stein.

In eerdere proeven toonde Stein aan dat door fermentatie van mais de fosfor beter beschikbaar wordt. De fosfor wordt als het ware losgekoppeld van de phytaat. Dit blijkt ook het geval te zijn voor de sojameel.

In de biggenproeven bleek de verteerbaarheid van fosfor bij gefermenteerd sojameel 65,5 procent te zijn. De conventionele sojameel had een verteerbaarheid van 46,1 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.