Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

Heyde Hoeve heeft Beste varken van Nederland

Houten - Coöperatie Heyde Hoeve heeft de titel ‘Beste varken van Nederland' gewonnen. Dit is dinsdag bekend gemaakt op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten. In de finale streden 5 verschillende varkensvleesconcepten mee om de titel. Een smaakjury bestaande uit een culinair journalist, een kok en een slager bepaalde van welk varken het lekkerste vlees komt.

Wat het beste varken is, is bepaald aan de hand van de smaak van de schouderkarbonade. Nummer twee in de smaaktest is het Vechtdal-varken en nummer drie het Beemsterlant-Varken.

De verkiezing was een gezamenlijk initiatief van nieuws- en discussiesite Foodlog en duurzaamheids-organisatie Urgenda. Doel van de uitverkiezing is olgens de initiatiefnemers ontwikkelingen en innovatie in de sector bekend te maken bij het grote publiek.

Laatste reacties

 • John*

  goed idee om een varken eens te beoordelen op smaak en niet alleen op voerconversie, groei en spier- en spekdite. Willen we meerwaarde halen dan zal er een smakelijk producct afgeleverd moeten worden. Onze klanten boeit het helemaal niets of een zeug los kan lopen, een varken 1/10 meter meer ruimte heeft of dat deze biologisch gevoerd zijn. Zij willen gewoon een goed smakelijk stuk vlees dat na het braden niet de helft kleiner is geworden. Hier dienen wij ons als setor hard voor te maken en te innoveren. Ik hoor alleen maar mensen klagen waarvan ik voor 90% zeker weet dat zij nooit een stukje varkensvlees zullen eten, ook niet als wij naar deze groep luisteren. Daarom moeten wij onze bestaande klantenkring voorzien van een kwalitatief hoogstaand stukje vlees!

 • joannes

  Daar ben ik het mee eens John* maar wie neemt het voortouw? Je zou, zoals bodega´s, proeverijen kunnen houden met een goed glas wijn erbij en je krijgt direct een heel ander imago rond de varkenshouderij! TV kok´s kunnen hele programma´s volpraten / entertainen; waarom zou een enthousiaste varkenshouder/ster niet een programma kunnen volpraten over de braad en eet mogelijkheden van smakelijk, en mogelijk divers varkensvlees?

 • kuusenboer

  Knap stukje marketing van Heyde Hoeve cooperatie om gangbaar vlees van 4 van de grootste varkensbedrijven in Nederland te promoten als iets speciaals, en een merk in de markt te zetten. Het produkt wordt op de website neergezet als een heerlijk eerlijk stukje vlees. Heerlijk zal het ongetwijfeld zijn, want varkensvlees is altijd een hoogwaardig produkt. Eerlijk is echter wat overdreven in het geval van 1 van de deelnemende bedrijven. Eerlijk is in mijn ogen namelijk ook het financieel correct omgaan met toeleveranciers en collega varkenshouders en ervoor zorgen dat het imago van de varkenshouderij niet op het spel gezet wordt. Helaas, geen gelukwens van mij voor deze ondernemer. De andere drie krijgen van mij een welgemeend Proficiat met de titel en prestaties. En een gratis advies; in een kleine cooperatie moet je elkaar respecteren en controleren, alleen dan kun je als samenwerkingsverband voor elkaar in staan en succesvol zijn op lange termijn. Doe ermee wat je wilt.

 • Hogman1

  Ojee daar zit zo'n familyfarmers jongen bij.
  Vlees zal wel lekker zijn maar die mentaliteit van ene is om te kotsen.
  Helaas.....

 • Bison

  Ja die massa produced varkens zijn niet te vreten,snelgroei is de kriteria,smaak..niet belangrijk,de kruidenboer heeft daar een oplossing voor.
  Ik vond altijd de 'Red wattle' breed de lekkerste.
  langzamer groeiend maar weinig vet en een hoop lekker vlees.

 • W Geverink

  De varkens van tegenwoordig zijn puur gefokt op top technische resultaten voor de boer en niet om de cosument te verwennen en de markt uit te breiden door de productie van topkwaliteit vlees. Heel erg jammer dat in de wedloop naar de dertig biggen per zeug is de smaak en malsheid opgeofferd zijn.

 • John*

  in het eindberen verhaal zit al een groot deel kwaliteit en smaak. Ik weet niet wie hier ooit thuis een varken kort laat maken? probeer maar eens een tempo, talent of toppie. In de pan zie je een wereld van verschil!

 • W Geverink

  Heb al intussen al jaren geen varken meer laten slachten maar ik weet wel uit eigen ervaring dat een fokgelt die bv alweer niet drachtig blijkt gewoon een gigantisch stuk beter is voor de eigen pan dan een gewoon vleesvarken. Ze zijn langzamer gegroeid en hebben meer intramusculair vet, wat de smaakdrager is in het vlees. Tegenwoordig halen we met regelmaat met gerst geproduceerd Berkshire vlees bij een slager die zijn eigen varkens fokt. Pas als je goed vergelijkingsmateriaal hebt kun je beoordelen hoeveel het huidige vleesvarken mist aan eetkwaliteit. Natuurlijk is het belangrijk waar je voer van gemaakt is want met een maisrandsoen bijvoorbeeld verpruts je het beste vleesvarken.

 • John*

  misschien moet het pve daar maar eens meer onderzoeksgeld naartoe sturen?? voeding in relatie tot smaak en beleving. Daar bereiken we veel meer mee dan onderzoek naar stallen die niet te betalen zijn!

 • Nieuwenhuizen,C

  Prima initiatief, alleen mis ik nog wat meer concepten dan alleen deze bekende deelnemers (zie elders op de site). Ben het eens met de reacties hierboven, lieer het aan een bekende kok, stop er veel marketingbudget in (heydehoeve ook zo gedaan) en je kunt er behoorlijk beter imago aan over houden. En dan ook nog eens mooie stallen die inderdaad niet meer zijn te betale..ik ben benieuwd hoeveel van deze vleesconcepten over 5 jaar nog overeind staan...

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.