Varkenshouderij

Nieuws

Denen eisen slooppremie voor oude varkensstallen

Kopenhagen - Om dringend noodzakelijke investeringen in nieuwe varkensstallen aan te zwengelen eisen de Deense sector en de Deense voedingsbond NNF in een gezamenlijke oproep aan het adres van de overheid een slooppremie voor oude stallen. Volgens varkenshouderij-organisatie VSP en de vakbond komt anders de toch al dalende vleesvarkensproductie verder in gevaar.

Dat is slecht voor de werkgelegenheid op het platteland, in de slachterijen en voor de vleesexport, zo houden zij de regering in Kopenhagen voor. In totaal zien zij een behoefte aan 250.000 nieuwe vleesvarkensplaatsen. Dat komt neer op 20 procent van de huidige capaciteit en een investeringsniveau van ruim 154 miljoen euro. De vervanging van oude stallen door modernere huisvesting komt tevens het milieu ten goede, niet alleen door minder emissie maar ook doordat er bijvoorbeeld terloops ook zonnepanelen op de daken kunnen worden geplaatst.
Vorig jaar werden in de Deense slachterijen 20,4 miljoen varkens verwerkt. Dit jaar worden dat er, uitgaande van de trend tot en met augustus, niet meer dan 18,6 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.