Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Deense biggenexport blijft met circa 1 miljoen per jaar groeien

Vejen - De Deense biggenexport blijft de komende jaren in hetzelfde tempo doorgroeien als tot dusver. Dat wil zeggen met rond de 1 miljoen dieren per jaar. Dat is de prognose van het varkenshandelsbedrijf SPF, dochtermaatschappij van de slachterijbedrijven Danish Crown en Tican.

Dit jaar exporteren de Denen naar verwachting 9,13 miljoen biggen en volgend jaar ruim 10 miljoen. In 2014 en 2015 groeit de export naar ruim 11 en 12 miljoen. Duitsland blijft de grootste afnemer, Polen komt ook meer in beeld. Oorzaak van de groeiende trend is het oplopende tekort aan biggen dat zich in Noord-Europa voordoet. De verplichte overschakeling op groepshuisvesting in 2013 maken tal van kleinere zeugenhouders niet mee. Zij schakelen over op vleesvarkens of stoppen er helemaal mee, aldus SPF. De gemiddelde Duitse biggenprijs die de maatschappij tot en met het 3e kwartaal van volgend jaar voorziet is 54 euro voor een dier van 25 kilo.

De Denen produceren op dit moment op jaarbasis 29 miljoen biggen, waarvan er (dus) zo’n 20 miljoen door hen zelf worden gemest.

Eén reactie

  • gerstiroma

    dan komt de biggenprijs eindelijk weer op een nieveau de 70e jaren

Of registreer je om te kunnen reageren.