Varkenshouderij

Nieuws 3895 x bekeken 4 reacties

Compaxo: beren slachten is risico

Zevenaar - "Aan het slachten en verkopen van beren kleven voor ons nog flinke nadelen." Dat zegt Menno van der Post van slachterij Compaxo.

Hij heeft samen met zijn vader de leiding over het slachthuis van Compaxo in het Gelderse Zevenaar. "Ongeveer 10 procent van de aanvoer bestaat uit beren. Beren hebben vooralsnog niet onze voorkeur, we gaan echter met de markt mee", aldus Van der Post. Volgens hem betalen Italiaanse klanten steevast een paar cent minder voor de hammen van beren. Dat komt doordat het droogproces van de berenhammen meer indroogverlies geeft en berenhammen minder vet zijn en dus een mindere smaak hebben. Daarnaast zijn de karkassen met een afwijkende geur moeilijk te verkopen. Bij Compaxo gaat het om 1 tot 15 procent van de berenkarkassen. "Het volledig stoppen met castreren kan pas als de welzijnsproblemen in de stal beduidend minder worden en het percentage beren met afwijkende geur sterk afneemt", aldus Van der Post.

Laatste reacties

 • joannes

  Waarom komen slachters nu pas uit hun schulp! Is de diervriendelijkheid van vroeg castreren afgewogen met de onrust, verkrachtingen en vechtpartijen in hun latere leven nu ineens wel bespreekbaar? De economische argumenten zijn natuurlijk ook relevant maar de actiegroepen zijn daar niet gevoelig voor. Die vinden dat 2 x spuiten met Improvac het probleem oplost al weet geen mens wat voor residu het heeft, in het vlees voor de consument. Het product is tot 2 weken na slacht actief. http://www.youtube.com/watch?v=b6oGMbzNh_g Misschien komen ze er nu achter dat hun ¨donateurs¨ economische belangen hadden.

 • Herman.Pruest1

  @joannes. Improvac is zelf niet tot 2 weken na de slacht actief zoals je aangeeft. De werking komt door aanwezigheid van antilichamen. Deze natuurlijke afweerstoffen zijn in het lichaam (ook bij de mens) aanwezig als onderdeel van de natuurlijke afweer. Op residuen in onderzocht door de registratie autoriteiten en die zijn niet aangetoond, waardoor het product een wachttijd van 0 dagen heeft gekregen. In grote delen van de wereld wordt Improvac al lange tijd naar tevredenheid ingezet, in Australie bijvoorbeeld al bijna 15 jaar.

 • joannes

  Herman.Preust1, zet dat op het etiket bij de consumenten verpakking van behandeld berenvlees!

 • jan9

  Er is ook altijd wel iemand die wat te zeiken heeft !!

Of registreer je om te kunnen reageren.