Varkenshouderij

Nieuws 3176 x bekeken

Boete en ontneming voor te veel varkens

's-Hertogenbosch - De economisch politierechter in 's-Hertogenbosch heeft een varkenshouder uit het Brabantse Milheeze veroordeeld tot een boete van 10.000 euro (waarvan de helft voorwaardelijk) en een ontnemingsvordering van 13.000 euro. De varkenshouder had in 2010 te weinig varkensrechten.

De varkenshouder zegt dat hij in financiële problemen raakte door achterblijvende varkensprijzen en tegenvallende technische resultaten. Hij besloot daarop aan het eind van het jaar geen varkensrechten bij te leasen.

Officier van justitie Marieke Schenk vindt dat financiële tegenvallers niet afgewenteld mogen worden op het milieu of de collega's. "Je hebt een concurrentievoordeel als je geen varkensrecht hoeft te leasen. En de varkensrechten zijn ingesteld om het milieu te beschermen." Zij eiste een boete van 10.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk en een ontneming van het financiële voordeel van ruim 14.000 euro. De rechter maakte een voor de verdachte gunstiger berekening van het financiële voordeel, waardoor de vordering uitkomt op 13.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.