Varkenshouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:25 okt 2012

Boerenbond Deurne biedt zelfmenger meer vrijheid

Helmond - Onder de naam MyFeed komt coöperatie Boerenbond Deurne met een nieuw concept voor varkenshouders die enkelvoudige grondstoffen verwerken op hun bedrijven.

MyFeed biedt de zogeheten zelfmengers de mogelijkheid onafhankelijk van de mengvoerindustrie, zelf complete rantsoenen samen te stellen. Om zelf voer te mengen levert MyFeed voederkernen en desgewenst droge enkelvoudige grondstoffen. Een aantal premixfabrikanten gaat de kernen leveren. Zelfmengers die volgens het concept werken, hebben naast de enkelvoudige grondstoffen, geen aanvullend mengvoer meer nodig. Het percentage supplementair voeder neemt zodoende af van minimaal een kwart, tot hooguit 5 procent, de voederkern.

Doelgroep zijn varkenshouders die voor de voerproductie onafhankelijk willen zijn van de mengvoerindustrie. MyFeed moet leiden tot kostprijsverlaging voor varkenshouders, mede omdat het voer niet meer door een fabriek hoeft.

De nauwkeurigheid van de voerinstallatie vormt de technische ondergrens om aan te haken bij MyFeed. Het lage percentage kernvoeder vereist een precieze dosering door de installatie.

De varkenshouder staat er niet alleen voor. MyFeed begeleidt ondernemers bij de rantsoenoptimalisatie. Klanten die kernen afnemen, krijgen zes maal per jaar bedrijfsbezoek. Voor meer advies, kennis en begeleiding, geldt een uurtarief, of kan men een abonnement aangaan.

Een tweede element binnen MyFeed is transparantie. Via een open website worden actuele prijzen weergegeven van enkelvoudige droge voeders, franco geleverd. De gehanteerde handelsmarge door MyFeed staat vast en mag de afnemer weten.

De grondstoffenmarkt is beweeglijker dan ooit. MyFeed voorziet varkenshouders van marktkennis en adviseert hen bij het bepalen van het juiste inkoopmoment. Doel is gemiddeld genomen onder de dagprijs te kopen. Uit eigen cijfers van de initiatiefnemers van MyFeed blijkt dat dit kan. Een bedrijf met 6.000 vleesvarkens dat afgelopen twee jaar bij het inkoopmoment van grondstoffen volledig leunde op advies van de Bracofeed, de grondstoffenhandel van de Boerenbond, was jaarlijks €29.330 goedkoper uit dan door op de dagprijs te kopen. Een bedrag van 70 cent per 100 kilo voer op rantsoenbasis.

Woensdag werd het concept toegelicht aan genodigde varkenshouders. Op termijn wordt het gekopieerd voor andere diersoorten. Iemand die aanhaakt weekt zich verder los van de mengvoerindustrie. Dit vraagt extra marktkennis, maar ook inzicht in voersamenstelling en kwaliteitscontrole. Tegenover een mogelijke kostprijsdaling, staan dus extra risico.

Eén reactie

  • John*

    neem aan dat het laatste 70 cent per 100 kg of 7 cent per kilogram voer moet zijn. ongeveer 1,70 per vleesvarken. Wat scheelt het overigens met de mengvoerprijzen?

Of registreer je om te kunnen reageren.