Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Abab: voerwinsten verbeteren over 2012

Boxmeer - Abab Consultants verwacht dat de voerwinst voor de zeugenhouderij dit jaar uit kan komen op 625 euro per zeug exclusief btw.

Dat bedrag ligt dan boven de voor de lange termijn verwachte voerwinst van 485 euro per zeug exclusief btw. Ook ligt het niveau voor het eerst sinds 2009 boven de kritieke voerwinst. De kritieke voerwinst is het bedrag dat de zeugenhouder minimaal nodig heeft om aan al zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen en ook te kunnen reserveren. "Daarmee zou dit jaar dan het eerste zijn sinds 2009 dat de gemiddelde zeugenhouder weer kan reserveren", aldus Frank Steenbreker, senior bedrijfsadviseur bij Abab.

Ook vleesvarkenshouders komen dit jaar beter uit volgens Abab. De voerwinst zou voor dit jaar uit kunnen komen op 85 euro per aanwezig vleesvarken exclusief btw. Dit bedrag benadert voor het eerst sinds 2006 de kritieke voerwinst van zo'n 88 euro exclusief btw.

Steenbreker baseert zijn verwachtingen onder meer op de jongste cijfers die Abab beschikbaar heeft over het derde kwartaal van dit jaar uit de zeugen- en vleesvarkensmonitor, waarin klanten hun gegevens kunnen bijhouden. In het derde kwartaal van dit lopende jaar zal de voerwinst waarschijnlijk dalen tot een niveau van € 17,50 tot € 18,00 per big exclusief btw. Over de eerste helft van 2012 kwam de voerwinst per big uit op ruim 28 euro per big exclusief btw. De dalende voerwinst is rechtstreeks toe te schrijven aan de gedaalde biggenprijzen en de gestegen voerkosten. De biggenprijs zakte met zo'n 9 euro per big.

Vleesvarkenshouders komen volgens Abab over het derde kwartaal uit op een voerwinst van 34 tot 35 euro per geleverd vleesvarkens exclusief btw. Dat is fors meer dan de 19 euro exclusief btw die ze haalden over het eerste halfjaar. De ontwikkeling is toe te schrijven aan de fors gestegen varkensprijs (plus 10 cent per kilo geslacht gewicht) en de dalende biggenprijs.

Laatste reacties

 • hans veghel

  de abab moet ook eens bekent maken wat hun winst is afgelopen jaren

 • koenschutte

  Puur uitgaan van een kritieke voerwinst zorgt er niet voor dat we op ten duur boer blijven. En reseveren lijkt om in 2012 niet voor iedereen even makkelijk, met de 2013regels voor de boeg. Verder is af te vragen of de voerwinst wel compleet genoeg is om een goed beeld te geven van de bedrijfseconomie/ lopende rekening. Andere kostenposten zijn de laatste jaren absoluut niet gezakt. En er is veel meer geld onderweg. Verder is het nut van publiceren van zulke verwachtingen ook af te vragen. Ieder bedrijf heeft al wel zijn eigen zorgen en de boeren publiceren toch ook niet wat ze verwachten dat Abab dit jaar wel of niet verdient.

 • John*

  sturen op kritiekte opbrengstprijs en je zal zodanig op orde houden dat je minimaal 5 jaar vooruit kan. dan blijf je boer!

 • joannes

  Voerwinst is een uitkomst van de verschillende kosten en opbrengsten. Wie deze niet meet en beheerst heeft dus geen controle over de voerwinst. En kan dus ook niet bijsturen of de juiste keuzes maken. De kritische opbrengstprijs is een belangrijk onderdeel maar niet alléén zaligmakend!

 • John*

  je kan wel een superstal hebben met top voerwinsten maar als je gezondheidskosten hebt van 130 euro, arbeidslasten van 180 euro een aflossing van 150 euro en rente van 100 euro en mestafzet van 100 euro allemaal per zeug blijf je het echt niet volhouden...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.