Varkenshouderij

Nieuws

Ziekte van Aujeszky bij Belgische wolf

Brussel – De ziekte van Aujeszky (ZvA) is aangetoond in de hersenen van een wolf. Het dier werd gehouden in een wilde dieren reservaat in Rochefort, België.

De wolf is besmet geraakt met het virus na het eten van een wild zwijn. Kort daarna werden de typische neurologische symptomen van de ziekte van Aujeszky zichtbaar. Na inspectie van het hersenmateriaal door het Belgische referentielaboratorium voor dierziektes (Coda-Cerva) bleek het materiaal positief voor het virus.

Varkens en wilde zwijnen zijn natuurlijke dragers van het virus. Honden en katten zijn extra gevoelig om het virus op te pakken. Jachthonden komen vaak in aanraking met het virus. In 2007 werden twee jachthonden in België besmet.

In honden en wilde zwijnen is de ziekte van Aujeszky de laatste jaren ook aangetoond in Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. In Spanje, Portugal, Hongarije, Italië en Slovenië is het virus sinds 2009 aangetoond in wilde zwijnen.

De Ziekte van Aujeszky is een besmettelijke varkensziekte. De ZvA wordt veroorzaakt door een virus en de symptomen zijn onder meer: zenuwstoornissen, verwerpen, hoesten en ademhalingsproblemen. België is officieel vrij van de ziekte in de varkenshouderij. Nederland heeft sinds 2009 de officiële status ”vrij van Aujeszky” binnen de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.