Varkenshouderij

Nieuws

Schotten willen goede handhaving boxenverbod zeugen

Edinburgh – De Schotse boerenbond NFUS gaat bij de Europese Commissie op bezoek om aan te dringen op een betere handhaving van het komende verbod op zeugenboxen dan wat nu rond batterij-eieren is gebeurd.

”Nu het boxenverbod eraan zit te komen, moet de Commissie lering trekken uit het debacle rond de legbatterijen”, meent voorzitter Phil Sleigh van de sectie varkens- en pluimveehouderij. ”Hoewel ze bijna tien jaar de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden, hebben niet minder dan veertien lidstaten gefaald in het volledig toepassen van de richtlijn. Waarschuwingen en dreigementen van de Commissie hebben weinig effect gehad. Volgens cijfers van de Commissie zelf verblijven nog altijd meer dan 46 miljoen leghennen in nu illegale batterijen.”

Sleigh waarschuwt Brussel dat het beter moet gaan bij het verbod op zeugenboxen. Dat gaat in de EU op 1 januari 2013 in, maar in Groot-Brittannië bestaat het al sinds 1999. ”De Commissie moet harde maatregelen nemen om die varkenshouders die niet aan de regels voldoen te straffen, en de producenten die wel voldoen te beschermen. Wij zouden een snel en volledig voldoen aan de regels in de hele Europese varkenssector ten zeerste verwelkomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.