Varkenshouderij

Nieuws

Rusland schrapt negen Belgische vleesbedrijven van exportlijst

De Russische dienst voor veterinaire en fytosanitaire controle, Rosselkhoznadzor, schrapt negen Belgische vleesverwerkers van de lijst met bedrijven die rund- en varkensvlees mogen exporteren naar Rusland.

"Het gaat om streng gecontroleerde bedrijven die keurig aan alle Belgische voorschriften voldoen, maar in dit geval schikt men zich best naar de Russische grillen", zegt Koenraad Vangoidsenhoven van sectorfederatie Fenavian.

In afspraak met de Kazachse en Wit-Russische veterinaire diensten hebben specialisten van Rosselkhoznadzor midden december 15 Belgische bedrijven gecontroleerd die rundvlees, varkensvlees, afgewerkte vleesproducten en zuivelproducten aan de douane-unie van Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland (willen) leveren.

"Zes ondernemingen mogen hun producten aan Rusland leveren", aldus de Russische inspectiedienst. De export van de negen andere bedrijven naar Rusland wordt geschorst tot de "veterinaire en sanitaire inbreuken" opgelost zijn en aan de normen van de douane-unie en Rusland voldaan wordt. De uitkomst van dergelijke sanitaire controles had in het verleden wel vaker weg van invoerbeperkingen. Lieve Busschots, woordvoerster van het Voedselagentschap, zegt dat het FAVV het dossier bestudeert.

Volgens Fenavian, de federatie van vleeswarenfabrikanten, is het negatieve resultaat van de controle zowel voor de Belgische vleesbedrijven als hun afnemers vervelend. "Een Russische invoerder zal evenwel niet lang moeten zoeken naar een andere kandidaat-leverancier van varkens- en rundvlees. Onze bedrijven wacht daarentegen een administratieve mallemolen van enkele maanden om opnieuw een exporttoelating te bemachtigen", beseft secretaris Koenraad Vangoidsenhoven.

Uit informatie van Flanders Investment & Trade blijkt dat het zou gaan om "pietluttigheden" zoals een stempel van de veearts die niet helemaal zichtbaar is en een document dat zogezegd ontbreekt. "De betrokken bedrijven zullen bijgevolg alles in het werk stellen om snel aan de Russische opmerkingen te voldoen", besluit Vangoidsenhoven.

Of registreer je om te kunnen reageren.