Varkenshouderij

Nieuws 258 x bekeken

Handhaven verbod zeugboxen wordt moeilijk

Brussel/Edinburgh – Handhaving van het verbod op zeugboxen, dat op 1 januari 2013 in de EU in gaat, wordt een moeilijke zaak.

Volgens de Europese Commissie gaan er zoveel varkens voor de slacht over de grens tussen lidstaten dat het niet makkelijk zal zijn om straks illegaal geproduceerd varkensvlees op te sporen. Dat heeft het hoofd van de eenheid dierenwelzijn bij de Commissie, Andrea Gavinelli, volgens de National Farmers Union of Scotland laten weten.

De NFUS was onlangs bij Gavinelli op bezoek om een strikte handhaving van het verbod te eisen. ”De lessen van wat er nu is gebeurd rond het verbod op legbatterijen moeten geleerd worden,” aldus voorzitter Philip Sleigh van de sectie varkenshouderij bij de NFUS. ”We hebben de Commissie gevraagd ons gerust te stellen dat de handhaving van het zeugboxenverbod straks beter zal verlopen dan wat er nu met de legbatterijen is gebeurd,” aldus Sleigh.

Schotland, en heel Groot-Brittannië, is erg kien op een goede handhaving omdat het verbod op zeugboxen in dat land al sinds 1999 van kracht is. Maar het lijkt er op dat de NFUS van een koude kermis is thuis gekomen. ”We hebben een positief gesprek gehad, maar het is ons wel duidelijk geworden dat het moeilijk zal worden om het komende verbod in de varkenshouderij goed te handhaven. We hebben Gavinelli er op gewezen dat hij minder dan 12 maanden de tijd heeft om die problemen op te lossen en er voor te zorgen dat er straks een goed systeem bestaat om te achterhalen of varkensvlees legaal of illegaal geproduceerd is.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.