Varkenshouderij

Nieuws 3883 x bekeken 1 reactie

Family Farmers failliet

Deurne – De rechtbank in Den Bosch heeft Family Farmers BV en Family Farmers Genetics BV failliet verklaard. Daarmee komt een eind aan het samenwerkingsverband dat in 2006 is gestart. Veel varkenshouders krijgen nog geld van het bedrijf.

Varkenshouders die voor Family Farmers produceerden, konden dat doen in een vast of variabel concept. Het bedrijf van Leon Knoops en Robert van Lierop had op het hoogtepunt gezamenlijk 13.000 zeugen en 10.000 vleesvarkens gecontracteerd. Binnen het vaste concept werden de zeugen gekocht door Family Farmers die vervolgens een vaste prijs voor de biggen betaalde. Bij het variabele concept bleef de varkenshouders eigenaar van de dieren. Daarbij werd een marktconforme prijs voor de biggen betaald, en een bovengemiddelde voerwinst gegarandeerd.

Het afgelopen jaar besloot Family Farmers al te stoppen met het vaste concept. De directe aanleiding daarvoor was de moeilijke marktsituatie. In 2009 en 2010 hebben alle varkenshouders nog netjes de vaste prijs voor de biggen betaald gekregen. In 2011 begon Family Farmers problemen te krijgen om de vaste prijs te blijven betalen. Bedrijven die uit het concept stapten, kregen nog wel een half jaar de vaste biggenprijs doorbetaald. Family Farmers ging nog wel door met varkenshouders die de dieren zelf in eigendom hadden (de variabele contracten).

De heer Uitdehaag van TRC Advocaten is benoemd tot curator. Volgens Uitdehaag is het faillissement door een leverancier van Family Farmers aangevraagd. ”Op dit moment proberen we overeenstemming te vinden voor één varkensbedrijf die nog onder het vaste contract werkte. De laatste maanden waren alle bedrijven die middels het vaste contract werkten al gestopt, behalve één dus. De veestapel wordt ten gelde gemaakt of verkocht aan de varkenshouder. De vorderingen die bij de varkenshouders uitstaan die onder het variabele contract werken wordt momenteel in kaart gebracht”, aldus de curator.

Het totale aantal varkenshouders dat nog geld krijgt ligt naar schatting op vijftien. De bedragen variëren van enkele tienduizenden euro’s tot een paar ton. De schade is een gevolg van het niet betalen van de biggen. Daarnaast is er schade als het gevolg van het niet halen van verwachte voerwinst. Family Farmers garandeert deelnemers een voerwinst van 120 procent binnen het variabele concept. Volgens een anonieme bron hebben alle deelnemers van Family Farmers rond kerst een brief gehad waarin gevraagd werd akkoord te gaan met het 25 procent verlies nemen op de biggen, 25 procent direct uitbetaald krijgen, en 50 procent later krijgen in de vorm van een langlopende lening. Over de omvang van de schulden die nog uit staan bij de voerleveranciers, banken, KI-stations en veeartsen is nog niets bekend.

Family Farmers BV en Family Farmers Genetics BV zijn nu officieel failliet verklaard. Het project Pro Farmers dat Family Farmers op 1 januari 2011 startte gaat voorlopig nog door. Naar schatting zijn de laatste deelnemers van Family Farmers (5) in december onder Pro Farmers B.V. geschoven.
Directeur van Family Farmers, Robert van Lierop, heeft aangegeven niets te mogen zeggen over de kwestie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    anoniem

    In het stuk staat helaas niet vermeld dat veel family farmers deelnemers ten onder zijn gegaan aan de speculatiedrift van de bestuurders.

    Ex varkensboer.

Of registreer je om te kunnen reageren.