Varkenshouderij

Nieuws 974 x bekeken

Aujeszky bij wilde zwijnen neemt niet af

Madrid – De hoeveelheid Aujeszky-virus die wilde zwijnen bij zich dragen is de afgelopen tien jaar stabiel gebleven. Dat concluderen onderzoekers van de veterinaire faculteit van de Universiteit van Madrid. In de varkenshouderij komt de ziekte van Aujeszky juist minder voor.

In het onderzoek zijn de bloedmonsters van 1.659 wilde zwijnen verzameld uit 2000 tot 2010 uit zesverschillende regio’s van het Iberisch Schiereiland, in het zuiden van Spanje. De onderzoekers wilden uitvinden of het Aujeszky-virus bij wilde zwijnen stabiel is gebleven of juist meer aanwezig is.

De bloedmonsters zijn getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen de ziekte van Aujeszky. De dieren waren in drie groepen verdeeld, afhankelijk van het moment dat het bloed is afgetapt. Vervolgens zijn de antistoffen vergeleken met andere studies waarbij antistoffen uit wilde zwijnen zijn geïsoleerd.

Waar de aanwezigheid van antistoffen bij de wilde zwijnen de afgelopen tien jaar stabiel is gebleven, is het in de varkenshouderij in Spanje gedaald van 70 procent in 2003 tot 1,7 procent in 2010.

Wilde zwijnen zijn de natuurlijke dragers van de ziekte van Aujeszky. Behalve in Spanje is het virus ook bij wilde zwijnen in Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Portugal, Hongarije, Italië en Slovenië aangetoond. Volgens de Spaanse onderzoekers moeten varkenshouders daardoor extra alert zijn dat wilde zwijnen niet te dicht bij varkensbedrijven komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.