Varkenshouderij

Nieuws 736 x bekeken

Afzet van Varkens K.I. Nederland daalt 7,7 procent

Deventer – De sperma-afzet van Varkens K.I. Nederland lag in 2011 7,7 procent lager dan in 2010. In totaal bedroeg de afzet in 2011 3,35 miljoen doses. Vorig jaar was dat nog 3,62 miljoen doses. Van deze totale productie werden 63.000 doses geëxporteerd.

De afzetdaling komt voor het overgrote deel doordat veel bedrijven stoppen met de zeugenhouderij. Een bedrijf als Varkens K.I. Nederland ondervindt hiervan als een van de eerste de gevolgen. Een van de eerste zaken die een stoppend bedrijf doet is stoppen met insemineren.

De Top Pie van Topigs nam 43 procent in 2011 van de afzet van eindbeersperma voor zijn rekening. De afzet van Top Pie sperma groeide sterk (22 procent). Dit ging ten koste van de Talent, Tempo en de Deense Duroc.

Binnen de Top Pie lijn daalt het aantal doses sperma van beren aangekocht in Duitsland, en dus niet binnen het eigen fokprogramma van Topigs geproduceerd, sterk. Het aandeel binnen de Top Pie lijn was in 2010 16 procent, in 2011 was dit nog maar 8 procent. Dit is een signaal dat beren gefokt buiten een van de grote fokprogramma’s steeds minder gevraagd zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.