Varkenshouderij

Nieuws

'Waakzaam blijven voor snuffelziekte in varkens'

Doetinchem – Atrofische rhinitis (snuffelziekte) wordt bijna niet meer waargenomen in varkens. ”Toch moeten we waakzaam blijven”, zegt dierenarts Marten de Jong in een interview met het vakblad Pig Progress.

Snuffelziekte is een aantal jaren geleden geschrapt van de lijst met belangrijke dierziektes in varkens. Dit is het resultaat van een effectieve vaccinatieaanpak in Nederland. De ziekte komt inmiddels niet meer voor in fokzeugen en is voor 99 procent uitgeroeid in vleesvarkens. ”Maar dit betekent niet dat we achterover kunnen zitten. Af en toe wordt er door een dierenarts nog een varken aangetroffen met een scheve snuit, een typisch beeld voor de ziekte. Versleep van de snuffelziekte bacteriën tussen fokbedrijven speelt hierbij een belangrijke rol”.

Ook benadrukt De Jong het belang van goede hygiëne. ”Volgens onderzoek zijn varkens die aan chronische bronchitis lijden extra gevoelig om ook de snuffelziekte bacteriën bij zicht te dragen. Goede bedrijfshygiëne en mondkapjes zijn daarom essentieel om verspreiding van bacteriën te voorkomen” volgens de Jong.

Snuffelziekte wordt veroorzaakt door de Pasteurella multocida (Pm) en Bordetella bronchiseptica (Bb) bacteriën. De schade als gevolg van een uitbraak is sterk afhankelijk van de ernst van de infectie en kan oplopen tot 20 euro per vleesvarken. Ook lijden de besmette varkens vaker aan long- en borstvliesontstekingen, wat leidt tot de nodige kosten bij het slachtproces.

Of registreer je om te kunnen reageren.