Varkenshouderij

Nieuws 262 x bekeken 2 reacties

'Vlees en zuivel duurder bij doorbereken negatieve effecten'

Den Haag – Varkensvlees uit de gangbare veehouderij wordt 1,84 euro per kilo duurder indien alle maatschappelijke kosten worden doorberekend. De prijs van een liter melk stijgt met 0,13 euro.

Dat blijkt uit een onderzoek van milieu-adviesbureau Blonk, dat dinsdag is aangeboden aan de Tweede Kamer. De studie gaat in op de vraag wat de economische gevolgen zijn van de verduurzaming van de voedselproductie. Blonk adviseert om de maatschappelijke kosten te voorkomen door met inzet van heffingen en subsidies negatieve effecten terug te dringen.

Het huidige subsidiesysteem is wat betreft de onderzoekers voor verbetering vatbaar. Bij innovatiesteun wordt te weinig rekening gehouden met de toepasbaarheid van plannen in de praktijk. De omzetbelasting is volgens Blonk geen geschikt instrument om de maatschappelijke kosten terug te dringen of door te berekenen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    De meeste consumenten zullen hun voedsel van gangbare produkten moeten hebben! Ze weten dat dit heel goed is, al het andere hangt een verhaal aan vast.Daar betaal je veel meer voor en het is zeker niet beter! Soms nog al wat slechter. Al die onzinnige discussies zorgen voor een slecht imago voor het voedsel, wat heel onterecht is! Als het zo door gaat wordt het voedsel zeer duur, wie wil de bedrijven nog overnemen als je afgezeikt wordt en ver onder betaald wordt? Weidegang was 60 jaar geleden gewoon, het is allang achterhaalt. In die nieuwe grote ruime stallen met en zeer goed werkwijze is het voor de koe en de veehouders veel beter!

  • no-profile-image

    nou, `dierenvriend` weidegang is zeker niet achterhaald, weidegang is juist heel actueel, en zorgt voor een positief imago van de melkveehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.