Varkenshouderij

Nieuws 203 x bekeken 2 reacties

Varkenshouders in het offensief

Boekel - Het spontane initiatief van enkele Brabantse varkenshouders voor een beter imago van de sector heeft een snaar geraakt. Meer dan driehonderd varkenshouders kwamen maandagavond naar de oprichtingsbijeenkomst van Varkens Vandaag in Boekel. ,,De tijd is er rijp voor'', constateerden de initiatiefnemers tevreden.

Doel van de nieuwe stichting is een beter beeld van de varkenshouderij bij de consument die de afgelopen jaren vooral is geconfronteerd met verhalen over megastallen en de gevaren van antibioticagebruik. Varkens Vandaag wil het 'echte verhaal' vertellen, legde initiatiefnemer Jan Vogels uit. ,,Daar heeft de consument recht op.''

Vogels concludeerde dat 'de tegenpartij' tot dusver beter georganiseerd is. Activisten zijn actiever en burgers horen alleen wat tegenstanders in de media zeggen, aldus de varkenshouder uit Erp.

,,We hebben niks te verbergen'', zei hij. Varkens Vandaag wil de deelnemers vragen om hun moderne stal te openen en de buurt te laten komen kijken. ,,Het is zonde als we dat niet doen'', zei de communicatieadviseuse die de stichting heeft ingehuurd. De varkenshouders werd gevraagd om een actieve en financiële bijdrage.

Boerenorganisatie ZLTO staat sympathiek tegenover het initiatief. ,,We wensen ze veel succes'', reageerde een woordvoerder maandagavond. Het initiatief van onderaf toont volgens de ZLTO dat de sector de maatschappelijke druk voelt en de omslag gaande is. De organisatie beschouwt de oprichting niet als kritiek.. ,,Maar misschien dat we soms te ver van de leden afstaan.''

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Geen geknor

  Och, dit zijn nu typisch de laatste stuiptrekkingen, achterhoede gevechten. gedoemd te mislukken. de publieke opinie heeft zich, deels volkomen terecht, gekeerd tegen de bio industrie. Dat heeft jaren geduurd en zo zal het ook jaren duren tot dit weer gekeerd is. Stop toch met die strontvarkens en die blubber in het milieu. Financier toch gewoon een mercedes, is veel goedkoper.

 • no-profile-image

  ik ben niet tegen het houden van varkens, ook niet op grote bedrijven want dat kan netjes en goed
  ik geloof echter absoluut niet dat een charme offensief tegenstanders gaat bekeren
  een hok blijft een hok voor die mensen en dan is een varkens race op een kermis de ommekeer??????
  laat me niet lachen
  het echte verhaal kun je echt niet mooier maken dan het beeld wat het grote publiek heeft
  spreken is zilver, zwijgen is?????
  doe gewoon je ding, doe het goed en netjes

Of registreer je om te kunnen reageren.