Varkenshouderij

Nieuws 271 x bekeken

Topigs gaat berengeur uitbannen

Vught – Dankzij een nieuwe techniek van genomic selection zegt Topigs in staat te zijn om berengeur via de fokkerij uit te bannen. Eind van dit jaar komt de fokkerijorganisatie met een voorselectie van beren die naar verwachting een kleinere kans op berengeur geven.

Begin volgend jaar gaat Topigs volop data verzamelen om de selectie nog nauwkeuriger te maken. ”Door slachtgegevens te koppelen aan onze eigen database is het mogelijk om het probleem van berengeur te tackelen”, zo vertelt technisch directeur Hans Olijslagers.

Met de toepassing van genomic selection wordt niet gefokt met het uiterlijk of de technische prestaties van het varken, maar met de werkelijke erfelijke aanleg. Op basis van een stukje DNA is al vlak na de geboorte te zien wat de genetische aanleg van een dier is. Afgelopen jaar heeft Topigs 500.000 euro in de techniek geïnvesteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.